Σε ισχύ η συμφωνία θεωρήσεων ΕΕ με Λευκορωσία και Μαυροβούνιο

Τι προνοούν οι συμφωνίες και ποιοι οι στόχοι τους

Οι συμφωνίες διευκόλυνσης θεωρήσεων και επανεισδοχής ΕΕ-Λευκορωσίας τίθενται από σήμερα σε ισχύ, ανακοίνωσε σήμερα (1/7) η Κομισιόν και όπως αναφέρει «θα ανοίξουν το δρόμο για βελτιωμένη κινητικότητα των πολιτών, συμβάλλοντας σε στενότερους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας».

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο βήμα που θα φέρει τους Ευρωπαίους και τους Λευκορώσους πιο κοντά. Η συμφωνία διευκόλυνσης των θεωρήσεων θα επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ και της Λευκορωσίας να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα και η συμφωνία επανεισδοχής θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, προς όφελος τόσο της Λευκορωσίας όσο και της ΕΕ».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η συμφωνία διευκόλυνσης των θεωρήσεων διευκολύνει τους πολίτες της Λευκορωσίας να αποκτήσουν βραχυπρόθεσμη visa για να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το τέλος θεώρησης να μειώνεται γενικά σε 35 ευρώ και να καταργείται σε ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών. 

Ο κύριος στόχος της συμφωνίας επανεισδοχής είναι η καθιέρωση διαδικασιών για την ασφαλή και ομαλή επιστροφή προσώπων που είναι παράνομα παρόντες στην ΕΕ ή τη Λευκορωσία, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως της αρχής της μη επαναπροώθησης

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σήμερα, τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία για τη συνοριακή συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαυροβουνίου. Η συμφωνία θα επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις και να αναπτύσσει ομάδες συνοριοφυλάκων και εμπειρογνωμόνων στα σύνορα μεταξύ Μαυροβουνίου και ΕΕ. Ενώ το Μαυροβούνιο παραμένει τελικά υπεύθυνο για την προστασία των συνόρων του, η Frontex θα είναι σε θέση να παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη.

Οι ομάδες της Frontex θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους συνοριοφύλακες του Μαυροβουνίου στην πραγματοποίηση συνοριακών ελέγχων σε σημεία διέλευσης, για παράδειγμα, και στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων εισόδων. Όλες οι επιχειρήσεις και οι επεκτάσεις στα κοινά σύνορα θα πραγματοποιούνται σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές του Μαυροβουνίου. Η συμφωνία για το καθεστώς προβλέπει επίσης τις απαραίτητες διασφαλίσεις για να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Η πρώτη επιχείρηση Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 στην Αλβανία. Παρόμοιες συμφωνίες μονογραφήθηκαν με τη Βόρεια Μακεδονία (Ιούλιος 2018) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και υπογράφηκαν με τη Σερβία (Νοέμβριος 2019) και περιμένουν την οριστικοποίηση. Αυτή η ενισχυμένη συνεργασία θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και στην ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς το κοινό συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και του Μαυροβουνίου.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ
 

 
5559
Thumbnail