Σε υψηλό 2,5 ετών διαπραγματεύεται η στερλίνα, μετά την συμφωνία

Ο ανώτερος οικονομολόγος του Berenberg, Kallum Pickering είπε ότι μια συμφωνία θα προσφέρει υποστήριξη για τη λίρα

Η βρετανική λίρα έφτασε να διαπραγματεύεται σε υψηλά σχεδόν 2,5 ετών, καθώς η προϋπάρχουσα αισιοδοξία των επενδυτών για την πιθανότητα άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό, όταν το μεσημέρι της Πέμπτης (24/12), οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως "έδωσαν τα χέρια".

Η στερλίνα απώλεσε μέρος των κερδών που είχε σημειώσει, μετά την ανακοίνωση της είδησης, αλλά κέρδισε επιπλέον 0,5%, ενδοσυνεδριακά, φτάνοντας στα 1,3557 δολάρια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το νόμισμα έσπασε το υψηλό του 2020 στα 1,3624 δολάρια, ένα επίπεδο που δεν έχει φτάσει από τον Μάιο του 2018.

>>>Διαβάστε ακόμη: Brexit: Ο Τζόνσον άρχισε να «πουλά» τη συμφωνία ως νίκη του ΗΒ

Οι διαπραγματευτές του Brexit κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μετά από μήνες έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων για ορισμένα βασικά σημεία.

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας ολοκλήρωσε μια περίοδο τεταμένων διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές διαφωνούν για ορισμένα βασικά ζητήματα, ιδίως για την αλιεία. Η ΕΕ ήθελε να διατηρήσει την πρόσβαση στα ύδατα του ΗΒ για τους αλιευτικούς στόλους της, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα αλιευτικά δικαιώματα.

Προσπαθώντας να προβλέψει την κατάσταση κατά το επόμενο έτος, ο ανώτερος οικονομολόγος του Berenberg, Kallum Pickering είπε ότι μια συμφωνία θα προσφέρει υποστήριξη για τη λίρα.

"Αφαιρώντας έναν σημαντικό μειονέκτημα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μια συμφωνία θα ξεκλειδώσει σημαντικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα υποστηρίξει την ανάκαμψη μόλις αρχίσει να εξασθενεί το συνεχιζόμενο σοκ του κορανοϊού, ενώ θα παράσχει ένα θετικό φόντο για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και τη στερλίνα το 2021", είπε σε σημείωμα την Πέμπτη.

capital.gr

 
6535