Σουηδία: Σώζει η χαλαρή πολιτική την οικονομία από την πανδημία;

Η Σουηδία πρόκειται για τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που αποφάσισε να αποφύγει το lockdown

Περιορισμένα μονάχα οικονομικά οφέλη απέδωσε η χαλαρή πολιτική που ακολούθησε η Σουηδία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που συνέκρινε τις δαπάνες της σκανδιναβικής χώρας, που δεν προχώρησε σε lockdown και καραντίνα, με τις αντίστοιχες της Δανίας, χώρας που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς.

>>> Διαβάστε επίσης: Ευρεσιτεχνία: Πως να κατοχυρώσεις την ιδέα σου/Λεπτομέρειες <<<

Η Σουηδία πρόκειται για τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που αποφάσισε να αποφύγει το lockdown κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα μπαρ. Η αμφιλεγόμενη πολιτική της όμως περιορίστηκε στην διατήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους Σουηδούς.

Να σημειωθεί ότι η χαλαρή πολιτική της Σουηδίας οδήγησε σε αισθητά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19, και το υψηλότερο από τις σκανδιναβικές χώρες, καταγράφοντας 5,747 θανάτους τη στιγμή που η γειτονική Δανία μετρά 616.

>>> Διαβάστε επίσης: Μαρίνα Λάρνακας: Σε 2 χρόνια αρχίζουν έργα/Το 2033 ολοκληρώνονται <<<

Με την οικονομία ανοιχτή όμως, οι  καταναλωτικές δαπάνες στη Σουηδία μειώθηκαν μόνο 4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό, τι στη γειτονική Δανία, καταγράφοντας έτσι μείωση 25% στη Σουηδία και 29% στη Δανία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης

Σύμφωνα με τον Άνταμ Σερίνταν, ένα εκ των επιστημόνων  που συμμετείχαν στην έρευνα, η σχετικά μικρή διαφορά στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών μεταξύ των δύο χωρών, πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός πως οι Σουηδοί ενστικτωδώς αποφάσισαν να μειώσουν τις δαπάνες τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. Επομένως, σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειώνονταν ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για παύση της οικονομίας και καραντίνα.

«Αν δεχτούμε ότι τα διαφορετικά ποσοστά θνητότητας μεταξύ Δανίας και Σουηδίας οφείλονται στις διαφορετικές πολικές επιλογές των δύο χωρών, τότε τα νούμερα αποδεικνύουν πως τελικά δεν χάνεις και τόσα παραπάνω έσοδα (από τις δαπάνες) για να σώσεις μία επιπλέον ζωή» συνεχίζει ο Σερίνταν.

Πηγή: Naftemporiki.gr