ΣτΕ: Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των Ρομά στην Πορτογαλία

Σε καλό δρόμο τα μέτρα κατά των διακρίσεων σε Ρομά στην Πορτογαλία, βρίσκει Επιτροπή του ΣτΕ

Η Πορτογαλία ενέκρινε μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος του πληθυσμού των Ρομά, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχουν αποτελεσματικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα, λέει η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Σύμβαση - Πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων (FCNM) σε μια γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε σήμερα (27/1).

Η Επιτροπή διατύπωσε τη γνώμη της μετά από επίσκεψη στο Πόρτο, Figueira da Foz, Torres Vedras, Moura και Λισαβόνα από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2019.

Στην γνωμοδότηση υπενθυμίζεται ότι πολλοί Ρομά εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Κατά καιρούς ζουν σε πολύ κακές συνθήκες στέγασης, η εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο και οι εκπαιδευτικές τους επιδόσεις είναι χαμηλότερες από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ιδίως για τα κορίτσια Ρομά, και υποφέρουν από υψηλό ποσοστό ανεργίας.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετοί δήμοι της χώρας ήταν πολύ δραστήριοι στην εφαρμογή τοπικών σχεδίων δράσης για την ένταξη των Ρομά με τη βοήθεια διαμεσολαβητών, άλλοι εξακολουθούν να υστερούν.

Στην γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ότι, οι πορτογαλικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως αυτή την κατάσταση και έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να επανεξετάσουν τη νομοθεσία και τα μέσα πολιτικής για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων των Ρομά και τη συνεργασία τους με αυτούς.

Μεταξύ αυτών είναι η υιοθέτηση νέου νόμου κατά των διακρίσεων το 2017 και οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής για την Ισότητα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και άλλες βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στη γνωμοδότηση, ωστόσο, εντοπίζονται ορισμένες ελλείψεις που παρεμποδίζουν τις βελτιώσεις, όπως είναι η έλλειψη αξιόπιστων ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων σε ορισμένους τομείς πολιτικής, η έλλειψη ειδικού προϋπολογισμού στα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και ένα διάσπαρτο πεδίο των οργάνων καταγγελιών κατά των διακρίσεων.

(ΚΥΠΕ/ Νίκος Ρούσσης)