ΣτΕ: Πρέπει να επικεντρωθούμε στον πολιτικό διάλογο το 2020

Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στην καρδιά της δράσης των τοπικών κοινωνιών, είπε ο Anders Knape

Το 2020, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον πολιτικό διάλογο για την εμβάθυνση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας, δηλώνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του από το Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Anders Knape.

Αναφέροντας ότι "το έτος 2019 τελειώνει με πολλά επιτεύγματα του Κογκρέσου υπέρ της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα 47 κράτη μέλη μας, από τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι", ο κ. Knape υπογράμμισε ειδικότερα την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την παρακολούθηση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς και τις θεματικές και τις δραστηριότητες συνεργασίας μας για καλύτερη εδαφική διακυβέρνηση.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος του Κογκρέσου του ΣτΕ, διαβεβαιώνει ότι «το επόμενο έτος, θα συνεχίσουμε τις θεσμοθετημένες δραστηριότητες μας και θα εργαστούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και οι περιφέρειές μας».

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

 Από την άποψη αυτή, η 70η επέτειος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 2020 θα αποτελέσει ευκαιρία για να τονιστεί, με διάφορες πρωτοβουλίες, ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών εκλεγμένων αντιπροσώπων ως εγγυητών αυτών των δικαιωμάτων για τους πολίτες. Όλες αυτές οι εργασίες αποτελούν τη βάση της συμβολής του Κογκρέσου στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030, που βασίζονται σε τρεις αρχές: 1) Η επίτευξη των SDG αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των επιπέδων διακυβέρνησης 2) Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ικανότητες και οικονομική αυτονομία 3) Οι πολίτες πρέπει πάντα να παραμείνουν στην καρδιά της δράσης. Αυτό είναι το μήνυμα που έχουμε επιλέξει να στείλουμε στην κάρτα χαιρετισμού του Κογκρέσου, πρόσθεσε.

Η ατζέντα του Κογκρέσου για το 2020 θα περιλαμβάνει επίσης δύο βασικά βήματα: τη συνέχιση του προβληματισμού μας για την υιοθέτηση των προτεραιοτήτων του 2021-2025, καθώς και την ανανέωση των αντιπροσωπειών μας κατά την 39η σύνοδο (27-29 Οκτωβρίου 2020). Όλες αυτές οι προοπτικές αποτελούν μέρος του συνεχιζόμενου πολιτικού μας διαλόγου με τις κυβερνήσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια της Γεωργιανής και της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών.

(ΚΥΠΕ/ Νίκος Ρούσσης)