Συμβιβαστική πρόταση για ΠΔΠ μετά από συναντήσεις του Σ. Μισέλ 

"Οι συμμαχίες αλλάζουν αναλόγως σε ποιο κεφάλαιο τίθεται σε διαπραγμάτευση"

Με καθυστέρηση λόγω των διμερών συναντήσεων που οργάνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε η έκτακτη Σύνοδος των 27 της ΕΕ για το πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο διαχωρισμός ανάμεσα στου καθαρούς συνεισφορείς και τους καθαρούς αποδέκτες παραμένει, χωρίς κάποια σημαντική ώθηση προς τα εμπρός.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι αν τηρηθεί η χωρογραφία που έχουν υπόψιν, τότε ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ θα κάνει ένα διάλειμμα στη συνεδρίαση των 27 και θα αρχίσει εντατικές επαφές με ένα - ένα τα Κράτη Μέλη.

Ο σκοπός του είναι να υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός ο οποίος θα παρουσιαστεί το πρωί της Παρασκευής. Προς το παρόν ωστόσο δεν έχει διαφανεί μεγάλη διάθεση συμβιβασμού. Μια διπλωματική πηγή σχολίασε ότι όσο "τραβάει η διαπραγμάτευση, τόσο κάθε χώρα θα μπορεί να επικαλείται ότι κέρδισε κάτι".

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα συνεχίζει και προσδοκά σημαντικά οφέλη από τον προϋπολογισμό, δεν προσέρχεται με κάποια σκληρή κόκκινη γραμμή αλλά, όπως χαρακτηριστά τόνισε "πάμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", σημειώνοντας ότι "οι συμμαχίες αλλάζουν αναλόγως σε ποιο κεφάλαιο τίθεται σε διαπραγμάτευση".

Εξήγησε δε ότι η Ελλάδα συντάσσεται και με τις χώρες της ΚΑΠ, και με τις χώρες του Ταμείου Συνοχή και με τις χώρες που επιθυμούν διαφορετική μέθοδο υπολογισμού ρύπων, αλλά έχει και δικά της αιτήματα, όπως να ισχύσει ο κανόνας "Ν+3" σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Τόνισε δε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ταγμένος στην Ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί κληθεί σήμερα να λειτουργήσει ακόμα και ως διευκολυντής για της διαπραγματεύσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μισέλ, εξήγησε ότι "είναι πιο κοντά σε ότι θα θέλαμε" και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των κονδυλίων της ΚΑΠ σε σχέση με τη φιλανδική πρόταση. Υπενθύμισε δε το διακύβευμα που έγκειται στην απώλεια 1.000.000 θέσεων εργασίας και τερματισμού ερευνητικών προγραμμάτων, αν η συμφωνία δεν κλείσει τώρα.

Προειδοποίησε δε ότι όταν τεχνικά ζητήματα σαν το θέμα του προϋπολογισμού γίνονται αντικείμενο εσωτερικού πολιτικού διαλόγου εντός των Κρατών Μελών,  όπως συνέβη στη Σουηδία, ανεβαίνει η ιδεοληψία και τα καθιστά πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα στη συνέχεια".

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

 
6959