Συνδικάτα: 3,3 εκ. λιγότεροι εργαζόμενοι επωφελούνται από ΕΕ

«Η αδυναμία της ΕΕ να προωθήσει το δικαίωμα εργαζομένων και συλλογικές διαπραγματεύσεις κρατάει πίσω όλους τους μισθούς»

Τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι επωφελούνται από μια συλλογική συμφωνία διαπραγμάτευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα σε σύγκριση την περίοδο 2000-2002, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων ETUC.

Η ETUC αναφέρει ότι η κάλυψη από συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει μειωθεί σε 22 από τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ από το 2000 «συχνά λόγω μιας λανθασμένης ιδέας ότι τα υψηλά επίπεδα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι βλαπτικά για την οικονομία», αναφέρει.

Το ETUC σημειώνει πως «τα γεγονότα δείχνουν ότι το αντίθετο ισχύει και ότι τα ισχυρά συλλογικά συστήματα διαπραγμάτευσης συμβάλλουν σε υψηλούς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αναλυτικά, η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις καταγράφεται στη Ρουμανία (από 100% σε 23%), την Ελλάδα (από 100% σε 25%) και τη Βουλγαρία (από 56% σε 23%), σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των καλυμμένων εργαζομένων μειώθηκε σε 9 από τις 15 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, όπως η Ελλάδα (-1,2 εκατ.), η Γερμανία (-884,000) και η Ουγγαρία (-439,000).

Στην Κύπρο η κάλυψη μειώθηκε από το 65% στο 44% μεταξύ 2000 - 2002 και 2016 - 2018, ή κατά 10.000 άτομα.

Η ETUC σημειώνει ότι ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια διαφορά στην κάλυψη μεταξύ χωρών σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς για παράδειγμα μόνο το 7% των εργαζομένων επωφελούνται από συλλογικές διαπραγματεύσεις στη Λιθουανία σε σύγκριση με το 98% στην Αυστρία.

Η ETUC καλεί την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει την πρωτοβουλία της για δίκαιους κατώτατους μισθούς για την προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου η κάλυψη είναι ήδη υψηλή και την επεκτείνει σε χώρες όπου είναι χαμηλή, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας της ETUC Esther Lynch δήλωσε σχετικά ότι «η αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων μισθών είναι το ελάχιστο απαραίτητο για να παραμείνουν οι άνθρωποι πάνω από το όριο της φτώχειας, αλλά η συλλογική διαπραγμάτευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ένα πραγματικά δίκαιο μερίδιο των μισθών, καταπολεμώντας το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων».

«Η αδυναμία των Κρατών Μελών να προωθήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων και τη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων κρατάει πίσω όλους τους μισθούς. Χαμηλή συλλογική διαπραγμάτευση σημαίνει επίσης χαμηλότερους κατώτατους μισθούς: οι δίκαιοι κατώτατοι μισθοί μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στις αγορές εργασίας με αποτελεσματικά συλλογικά συστήματα διαπραγμάτευσης που εξασφαλίζουν επαρκή κάλυψη», δήλωσε η Esther Lynch.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι η συλλογική διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη για μια δίκαιη οικονομία. Τώρα είναι λογικό να πρέπει να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ιδίως καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται είναι χαμηλός. Ωστόσο, η ΕΕ δεν πρέπει να παρεμβαίνει όταν δεν υπάρχουν προβλήματα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» ανέφερε.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίου