Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας: Συνομολογήθηκε πράσινη συμμαχία

Η συμφωνία αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Mε την υπογραφή συμφωνίας για "πράσινη συμμαχία", ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκ για την 27η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας. Στη σύνοδο κορυφής, η ΕΕ και η Ιαπωνία συνυπέγραψαν συμφωνία για μια Πράσινη Συμμαχία, η οποία είναι η πρώτη τέτοια διμερής πρωτοβουλία μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας εταίρου που αποσκοπεί στην επιτάχυνση φιλόδοξων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, και επίτευξη βιώσιμης και ασφαλείς προμήθειες ενέργειας.

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μιλώντας στον Τύπο μετά τη Σύνοδο, η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι "η Ιαπωνία είναι μία από τις πρώτες χώρες που έχει δεσμευτεί για την ουδετερότητα του κλίματος το 2050 και θέλουμε να εργαστούμε πολύ πιο στενά σε αυτό το θέμα".

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν μια ευρεία κοινή δήλωση, η οποία καλύπτει τους τρεις μεγάλους πυλώνες των πρωινών συζητήσεων για παγκόσμια ζητήματα, διμερείς σχέσεις, εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Σε σχέση με την πανδημία η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι "τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ιαπωνία έχουν συμβάλει σημαντικά στο COVAX για να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, μεταξύ άλλων με εξαγωγές εμβολίων. Είναι ένα σημάδι αλληλεγγύης και ένα σημάδι φιλίας με την Ιαπωνία στην οποία μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτρέψει την εξαγωγή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δόσεων στην Ιαπωνία. Αυτό αρκεί για να εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού της. Και αυτό αντικατοπτρίζει τους πολύ ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας."

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την ψηφιακή μετάβαση, την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, την εφαρμογή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης και τη Συνεργασία Συνδεσιμότητας, καθώς και από κοινού εργασία για την αντιμετώπιση προκλήσεων και ευκαιριών στις αντίστοιχες γειτονιές, ιδίως στην Ινδονησία και την Περιοχή του Ειρηνικού υπό το φως της πρόσφατα εγκριθείσας στρατηγικής της ΕΕ.

(ΚΥΠΕ)