Σύνοδος Κορυφής: Παραμένει το αδιέξοδο - Αναζητείται συμβιβασμός

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και Γάλλος Πρόεδρος συναντώνται με τους πέντε ολιγαρκείς και τις χώρες της Βαλτικής

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για συμφωνία σε Επταετή Προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και Γάλλος Πρόεδρος συναντώνται εκ νέου αυτή την ώρα με τους πέντε ολιγαρκείς (frugal 5, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία) και τις χώρες της Βαλτικής για να προωθήσουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει νέα μείωση των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η τελική πρόταση θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ στην Ολομέλεια μόνο αν διαφανεί πρόθεση των παραπάνω για συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ευθύνες στον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούττε, επέρριψε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, για την αδυναμία συμβιβασμού ως τώρα στη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης. 

Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Β. Ορμπάαν δήλωσε ότι για αυτόν το συμβιβαστικό πλαίσιο ήταν επαρκές, αλλά «αυτός (ο Ρούττε) ξεκίνησε κάτι, εγώ στέκομαι στο status quo, όπως είναι σήμερα, τους κανόνες για το κράτος δικαίου, τον λογιστικό έλεγχο του προϋπολογισμού και όλα τα παρεμφερή». 

Όπως είπε «για εμάς είναι εντάξει, αυτοί είναι που θέλουν να καταλήξουν σε κάτι που δεν θα είναι καλής ποιότητας όπως εκτιμούμε, αν τα σπάσουμε θα φταίνε αυτοί και όχι εγώ». «Δε μου αρέσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλο το χαμό» τόνισε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά είναι δύσκολες», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος δεν θέλουν το σχέδιο να υποβαθμιστεί, αλλά οι ‘frugals’ επιμένουν. Μια συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των frugals και του Προέδρου Μισέλ. Το νέο πλαίσιο δεν θα παρουσιαστεί χωρίς μια άτυπη συμφωνία από τους frugals σχετικά με το ύψος (ποσό) για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης - η στιγμή είναι καθοριστική», κατέληξε.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ