Σύνοδος Κορυφής: Σχέδιο €2 τρις για ανάκαμψη της οικονομίας

Οι 27 θα  δώσουν πολιτική εντολή στην Κομισιόν να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες

Τη δημιουργία ενός "ταμείου για την ανάκαμψη" της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα κινητοποιήσει επενδύσεις 2 τρις ευρώ και θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027, αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι ξεκίνησαν την τηλεδιάσκεψη της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Οι 27 θα  δώσουν πολιτική εντολή στην Κομισιόν να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες, ενώ θα χαιρετίσουν τον πρόσφατο οδικό χάρτη για τη βαθμιαία και  συντονισμένη απόσυρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της  πανδημίας.

Σε σχέση με το ταμείο για την ανάκαμψη οι 27 αναμένεται να συμφωνήσουν "χωρίς κείμενο", για να αποφύγουν το drafting,  και θα αναθέσουν στην Κομισιόν να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες. Η  διαδικασία απόφασης θα απαιτήσει 1 ή 2 ακόμα συνόδους, αν είναι δυνατόν και με φυσική παρουσία. Με τα σημερινά δεδομένα το νέο ταμείο δεν θα είναι λειτουργικό πριν από τον Ιανουάριο του 2021 καθώς απαιτούνται εθνικές διαδικασίες έγκρισης (κοινοβούλια κτλ).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές,  το νέο ταμείο για την ανάκαμψη θα είναι μέρος του επόμενου 7ετούς κοινοτικού προϋπολογισμού, θα παρέχει κονδύλια και δάνεια και θα “γεμίσει” με παραδοσιακούς ίδιους πόρους (ΤORs: δασμοί, ΦΠΑ, εισφορές Κ-Μ) και  με ομόλογα που εκδώσει η Κομισιόν με εγγύηση ή των Κ-Μ  ή του ΠΔΠ ή και των δύο, ενώ θα λειτουργήσει με κινητοποίηση επενδύσεων όπως το InvestEU του Γιούνκερ,  2 τρισ. Ευρώ .

Από αυτά 300 δισ. Ευρώ θα είναι χρήματα του ΠΔΠ (δηλαδή κονδύλια) και 320 δισ. Ευρώ θα μαζευτούν από τα ομόλογα που θα εκδώσει η Κομισιόν

Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερο ΠΔΠ από αυτό της 21η Φεβρουαρίου, σημειώνουν κοινοτικές πηγές. Αξιωματούχος επιβεβαίωνε χθες πως η Γερμανία προτείνει μόνη της να αυξήσει σημαντικά τη συνεισφορά της στο ΠΔΠ, για να μη χρειαστεί να το κάνουν οι frugal four (Aυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία), όλοι όμως οι καθαροί συνεισφορείς θα πρέπει να εξετάσουν να προσφέρουν στο ΠΔΠ κάτι παραπάνω.

Ανοικτό παραμένει το πως θα εκδοθούν τα ομόλογα της Κομισιόν, τι όρους θα έχουν (διάρκεια κτλ), το αν θα είναι “perpetual” (αέναα) ή μακροχρόνια, το πως θα δοθούν τα “δάνεια” προς τα Κ-Μ, το που ακριβώς θα ξοδευτούν, το τι ακριβώς θα συμβεί στις άλλες πρόνοιες του ΠΔΠ, το ποιο θα είναι το τελικό ύψος του ΠΔΠ και τι θα γίνει με το BICCS ( budgetary instrument for competitiveness, convergence and stability - δηλαδή τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων.

(ΚΥΠΕ/ Αθανάσιος Αθανασίoυ)
 

 
5559
Thumbnail