Τα κράτη μέλη ζητάνε απαγόρευση εισφορών εκτός ΕΕ

Απαγόρευση εισφορών εκτός ΕΕ και διαφάνεια στη χρηματοδότηση πανευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ζητούν τα K-M

Σε πολιτική συμφωνία σε σχέση με τον κανονισμό για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και πολιτικών ιδρυμάτων κατέληξαν οι εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
 
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την προέλευση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα κόμματα. Ο κανονισμός αυτός θα συμβάλει ακριβώς στην ενίσχυση της διαφάνειας, καθώς και στον περιορισμό των ξένων παρεμβάσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.
 
Σημειώνεται πως η πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση των σχετικών κανονισμών αφορά μόνο τα πανευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που λειτουργούν σε επίπεδο ΕΕ και συμμετέχουν ως πανευρωπαϊκοί σχηματισμοί στις ευρωεκλογές, από τα οποία τα γνωστότερα είναι τα ευρωπαϊκά κόμματα που εκπροσωπούνται με πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι τα εθνικά κόμματα για την ρύθμιση των ενεργειών των οποίων η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητες.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στόχος της αναθεώρησης του κανονισμού είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και του πλαισίου της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Ταυτόχρονα, σημειώνεται, η αναθεώρηση αναμένεται να διευκολύνει τη δράση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, να βοηθήσει στην ενίσχυση της ορατότητας τους, καθώς και να συνδράμει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της ΕΕ.
 
Ειδικότερα, με τη θέση του το Συμβούλιο πρότεινε σειρά αλλαγών στην πρόταση της Κομισιόν, ζητώντας μεταξύ άλλων την διαγραφή της πρόνοιας που θα επέτρεπε από τα ευρωπαϊκά κόμματα να λαμβάνουν συνεισφορές από μέλη με έδρα χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά όχι της ΕΕ.
 
Ακόμα, ζητούν τη μείωση του κατώτατου ορίου πάνω από το οποίο οι δωρητές θα πρέπει να γνωστοποιούν τα στοιχεία τους για ταυτοποίηση από 3000 σε 1500 ευρώ.
 
Παράλληλα, το Συμβούλιο θεωρεί πως δεν θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις σε ευρωπαϊκά κόμματα που δεν διατηρούν στην ιστοσελίδα τους πληροφορίες σχετικά με την εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών μεταξύ των υποψηφίων, καθώς αυτό αποτελεί ήδη κριτήριο για την χορήγηση κονδυλίων.
 
Επίσης, ζητούν να διευκρινιστεί πως οι πολίτες που μπορούν να συγκροτούν πολιτική συμμαχία πρέπει να είναι πολίτες της ΕΕ και πως μόνο εθνικά κόμματα από χώρες της ΕΕ μπορούν να συγκροτούν μια τέτοια συμμαχία.
 
Όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από την ΕΕ, το Συμβούλιο ζητά να παραμείνει το σημερινό καθεστώς του 10% συγχρηματοδότησης για τα κόμματα και 5% για τα πολιτικά ιδρύματα, και να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για ευθυγράμμιση της χρηματοδότησης στο 5% για κόμματα και ιδρύματα.
 
Επίσης το Συμβούλιο ζητά όπως οι εκστρατείες για εθνικά δημοψηφίσματα να μην συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ όταν δεν αφορούν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
ΚΥΠΕ