Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ολλανδία «προπύργιο» αντίστασης

Πολιτικό «μασάζ» στον Μαρκ Ρούτε από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να πει το «Ναι» 

Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη μπαράζ επαφών με τον άνθρωπο ο οποίος έχει στυλώσει τα πόδια τους και δεν είναι άλλος από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει και ως τον επικεφαλής της ομάδα των (αρχικά) τεσσάρων χωρών που αντιστέκονται στη διάθεση κεφαλαίων με τη μορφή των επιχορηγήσεων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός συναντάται σήμερα, στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για έναν τελευταίο και ίσως τον σημαντικότερο διπλωματικό «χορό», με σκοπό να καμφθούν οι αγκυλώσεις.

Ως άτυπος επικεφαλής της συμμαχίας των «τεσσάρων φειδωλών» χωρών της ΕΕ, ο Ρούτε είναι αυτός που οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να πείσουν για την αξία του πακέτου μέτρων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, θα πάνε επίσης στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα για να προβάλουν τα επιχειρήματά τους στον Ολλανδό πρωθυπουργό.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Ρούτε είναι ο τρίτος μακροβιότερος ηγέτης της ΕΕ και το διπλωματικό του εκτόπισμα έχει ενισχυθεί μετά το Brexit, επισημαίνουν οι FT. Με την αποχώρηση της Βρετανίας, η Ολλανδία έγινε «κήρυκας» της ΕΕ για τη μείωση του προϋπολογισμού της και την περαιτέρω απελευθέρωση της ενιαίας αγοράς.

Η Χάγη είναι τώρα αντίθετη στην πρόταση να δώσει η ΕΕ δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων σε οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία – ένα σχέδιο που στηρίζεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την ίδια να ζητεί οι χώρες που θα πάρουν τα χρήματα να υλοποιήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακό σύστημά τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Κομισιόν. «Η εκτίμησή μου μετά τις επαφές που είχα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Μισέλ προσθέτοντας ότι «μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να συνεργαστούν περισσότερο από άλλα».

Ουσιαστικά η ολλανδική πλευρά ζητά να γίνονται, από τα κράτη μέλη μεταρρυθμίσεις (στα εργασιακά, το φορολογικό, τις συντάξεις), με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες τους και στη συνέχεια να εκταμιεύονται σε δόσεις τα ποσά που τους αναλογούν.

Σε ένα τέτοιο μοντέλο αντιδρά η πλειονότητα των ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στους FT είχε επισημάνει ότι οι αυστηροί όροι είναι «πολιτικά απαράδεκτοι» και θυμίζουν το μοντέλο της Τρόικα.

Πηγή: newmoney