Θετικά τα αποτελέσματα των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ

Θετικά τα αποτελέσματα αποτίμησης της εφαρμογής των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με άλλες περιοχές του πλανήτη

Το 2018 οι εξαγωγές και οι εισαγωγές από τους εταίρους της ΕΕ, οι οποίοι έχουν συνάψει προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 2% και 4,6% αντίστοιχα, με ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, σύμφωνα με μια συνεκτική έκθεση για τα οφέλη αυτών των συμφωνιών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το αυξανόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ δημιούργησε πάνω από 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις εξαγωγές προς χώρες εκτός της ΕΕ. Η ΕΕ σημείωσε πλεόνασμα 84,6 δισ. Ευρώ στο εμπόριο αγαθών με τους εταίρους της εμπορικής συμφωνίας, σε σύγκριση με το συνολικό εμπορικό της έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο περίπου 24,6 δισ. Ευρώ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2018, το δίκτυο των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ καλύπτει σήμερα το 31% των εμπορικών συναλλαγών της Ευρώπης, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά (σχεδόν στο 40%) καθώς θα τεθούν σε ισχύ περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, ενώ το εμπόριο αντιπροσωπεύει το 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ. Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αυξηθούν οι προσπάθειες - μαζί με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους - για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες που παρέχουν οι εμπορικές συμφωνίες, καθώς και για την εντατικοποίηση των μέτρων εφαρμογής, ώστε οι συμφωνίες να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

 

Αναλυτικά, όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς μεταξύ των συμφωνιών, η έκθεση του 2018 καταγράφει τα εξής:

- Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ προς τους εμπορικούς εταίρους συνέχισαν να αυξάνονται με συνολική αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν επίσης κατά 4,8%. Αξίζει επίσης να σημειωθούν οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με το 2017,

- Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν επίσης συνολικά κατά 2%, με αυξημένη ανάπτυξη μεταξύ άλλων για τα χημικά προϊόντα (2,5%), τα ορυκτά προϊόντα (6%) και τα κοινά μέταλλα (4,4%).

- Για παράδειγμα, σε μια από τις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες, η έκθεση δείχνει ότι κατά το πρώτο πλήρες ημερολογιακό έτος (2018) της εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, το διμερές εμπόριο αγαθών αυξήθηκε κατά 10,3% και το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τον Καναδά αυξήθηκε κατά 60%.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

- Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ προς τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 15% (ή 36 δισ. Ευρώ σε πρόσθετα έσοδα από τις εξαγωγές), ιδίως σε τομείς όπου οι εισαγωγικοί δασμοί ήταν προηγουμένως υψηλοί, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα (αύξηση 29%) και τα μηχανήματα (αύξηση 16%).

- Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στον Καναδά (που αντιστοιχούν στο 9% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 7%.

- Επιπλέον, μετά από εντατικές συζητήσεις στις μικτές επιτροπές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των διαφόρων εμπορικών συμφωνιών, πολλές χώρες εταίροι προχώρησαν σε άρση των φραγμών στο εμπόριο, επιτρέποντας έτσι σε περισσότερες εταιρείες της ΕΕ να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρουν αυτές οι συμφωνίες. Για παράδειγμα, οι Δανοί και Ολλανδοί αγρότες θα μπορούν να εξάγουν βοδινό κρέας στη Νότια Κορέα, ενώ η Πολωνία και η Ισπανία θα μπορούν να εξάγουν κρέας πουλερικών στη Νότια Αφρική.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο των διατάξεων που περιλαμβάνονται στα ειδικά κεφάλαια "Εμπορίου και Αειφόρου Ανάπτυξης" (TSD), τα οποία αποτελούν μέρος όλων των σύγχρονων εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ.

Τα κεφάλαια αυτά στοχεύουν στη συνεργασία με τους εμπορικούς εταίρους για την εφαρμογή διεθνών κανόνων για την εργασία και το περιβάλλον, όπως ενσωματώνονται σε πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες ή συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Τα πρόσφατα επιτεύγματα πριν από την έναρξη ισχύος των αντίστοιχων συμφωνιών περιλαμβάνουν την επικύρωση από το Μεξικό και το Βιετνάμ της σύμβασης αριθ. 98 της ΔΟΕ για τα δικαιώματα οργάνωσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, οι συμφωνίες με το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Mercosur και το Μεξικό περιλαμβάνουν ενισχυμένες δεσμεύσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος.

Η έκθεση θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
 

 
7522