Την Τετάρτη η πρόταση της Κομισιόν για το 'ταμείο ανάκαμψης'

Ακολουθούν εντατικές συζητήσεις των Κρατών Μελών

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει την Τετάρτη 27 Mαΐου το “υπερόπλο” (σύμφωνα με χαρακτηρισμό του Αντιπροέδρου Μ.Σχοινά) για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη των κρατών μελών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα αποκαλύψει την πρόταση της Κομισιόν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που θα συνέλθει με ψηφιακά μέσα), μετά την έγκρισή του από το Κολέγιο των Επιτρόπων λίγο νωρίτερα. Στοιχεία του πλάνου για τη δημιουργία "ταμείου", ή "μέσου" για την ανάκαμψη έχει δώσει η ίδια προ δύο εβδομάδων και πάλι μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ, ενώ ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα οι προτάσεις Μέρκελ - Μακρόν και το non paper με τις θέσεις Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η πρόταση της Κομισιόν θα βασίζεται στον μοναδικό μηχανισμό αναδιανομής και νομισματικών μεταβιβάσεων στην ΕΕ - τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα θα συνδυάζει τον προϋπολογισμό με νέα ποσά που θα προκύψουν από κοινό δανεισμό των 27, τον οποίον θα πραγματοποιήσει η Κομισιόν, σε συνέχεια της απόφασης των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 23 Απριλίου. Ο μηχανισμός θα δίνει μέσω του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού δάνεια  και κονδύλια (επιχορηγήσεις) προς τα Κ-Μ, συμφώνως στην απόφαση της 23ης Απριλίου. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ακολουθήσουν έντονες και περίπλοκες συζητήσεις και τουλάχιστον δύο α κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ τη σκυτάλη για τη προετοιμασία θα πάει στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ - GAC). 

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία προβλέπει ότι τα 500 δισ.ευρώ του "ταμείου" θα είναι κονδύλια και όχι δάνεια. Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία προτάσσουν πως πρέπει να δίδονται μόνο ως "δάνεια" και με σημαντικές αλλαγές στο σύνολο των τομεακών κατανομών του ΠΔΠ. Ωστόσο, ο Αυστριακός Καγκελάριος έχει εξηγήσει στον Τύπο πως το non paper των "frugal four", όπως ονομάζονται οι 4 χώρες, αποτελεί σημείο εκκίνησης διαπραγμάτευσης και ο σκοπός είναι να υπάρξει συμβιβασμός στην αναλογία "κονδυλίων - δανείων".

Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ θα πρέπει στη συνέχεια να συνθέσουν την τελική απόφαση, σε Σύνοδο των ηγετών με αποκλειστικό αντικείμενο το ΠΔΠ και το νέο Ταμείο. Αναμένεται ότι τα Κ-Μ θα βάλουν στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις και όλα τα ζητήματα για την κατανομή του ΠΔΠ 2021-2027.

Όπως μεταφέρουν οι διπλωμάτες η Ένωση έχει 27 εκλεγμένες κυβερνήσεις, 27 δημοκρατίες, θεσμούς και διαδικασίες που θα τηρηθούν και όλες οι ανησυχίες πρέπει να γίνουν σεβαστές και να αποτελέσουν αντικείμενο της σύνθεσης της τελικής πρότασης.

(ΚΥΠΕ/ Αθανάσιος Αθανασίoυ)
 

 
7524