Υπέρ της παραχώρησης voucher σε τουρίστες τα Ευρωεπιμελητήρια

Τι αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Ευρωεπιμελητήρια

Τα Ευρωεπιμελητήρια που αποτελούν την οργάνωση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει μια προσωρινή λύση μέσω κουπονιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοοικονομικής ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID19

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, το σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται από το συνδυασμό των συνεχιζόμενων δαπανών και την ανάγκη επιστροφής χρημάτων για ακυρώσεις, θέτει σε κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις σε έναν τομέα που απασχολεί 13,6 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει οδηγίες για αυτό το επείγον ζήτημα αύριο στα πλαίσιο ανακοίνωσης για τον τουρισμό, τις μεταφορές και τα σύνορα σε σχέση με την κρίση COVID19. Από τη σκοπιά των Επιμελητηρίων, αυτό έχει ήδη καθυστερήσει και θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα λόγω της μεγάλης έκτασης της κρίσης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το ΚΕΒΕ είναι πλήρες μέλος των Ευρωεπιμελητηρίων εκπροσωπώντας τις Κυπριακές επιχειρήσεις στην κατ’ εξοχήν επιμελητηριακή οργάνωση της Ευρώπης και έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αιτήματος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.

Επισημαίνοντας την εισαγωγή εθνικών κανονισμών σε πολλά κράτη μέλη και τον κίνδυνο στρέβλωσης της αγοράς, τα Ευρωεπιμελητήρια καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει μια εναρμονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ που να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις τουριστικές επιχειρήσεις και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, Christoph Leitl, δήλωσε: «Η βοήθεια στον τουριστικό κλάδο σημαίνει τη διατήρηση της οικονομικής ραχοκοκαλιάς πολλών χωρών και τη συμβολή στην ανάκαμψη της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για τον μετριασμό του αντίκτυπου της κρίσης στις επιχειρήσεις αυτού του οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά σημαντικού τομέα».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε: «Για την Κύπρο, μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, η ρύθμιση που προτείνουν τα Ευρωεπιμελητήρια αποτελεί σημαντική στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις του τόπου των οποίων η δραστηριότητα έχει πραγματικά καθηλωθεί και οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Αν και προσωρινό, το μέτρο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν και να επαναδραστηριοποιηθούν. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της Κύπρου είναι καθοριστική αφού ξεπερνά το 20%», κατέληξε.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης των Ευρωεπιμελητηρίων:

Προσωρινά Ευρωπαϊκά Τουριστικά Κουπόνια
 
Τα Ευρωεπιμελητήρια ζητούν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για την κρίση που εκτυλίσσεται στον ευρωπαϊκό τουρισμό ως συνέπεια της πανδημίας του κορώνοϊού. Μετά από διαβουλεύσεις με τους επηρεαζόμενους, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια από όλη την Ευρώπη πιστεύουν ότι απειλείται η ύπαρξη της βιομηχανίας ταξιδιών, φιλοξενίας και μεταφορών στην ΕΕ και ότι η σωστή λύση για την αναβολή των υποχρεώσεων πληρωμής και την αποφυγή αφερεγγυότητας είναι να επιτραπεί προσωρινά η χρήση κουπονιών αντί για επιστροφές χρημάτων για ακυρώσεις. 

Οι πελάτες θα πρέπει κατ’ εξαίρεση και προσωρινά να υποχρεούνται να δέχονται κουπόνια για την αντιμετώπιση της οικονομικής επίδρασης της πανδημίας, πράγμα το οποίο βέβαια δεν θα αποτελεί μόνιμη αλλαγή στα δικαιώματα των καταναλωτών.

Για να υπογραμμίσουμε τι διακυβεύεται: το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ανήκουν στον τουριστικό κλάδο. Αυτές οι 2,4 εκατομμύρια εταιρείες απασχολούν περίπου 13,6 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη. Οι εταιρείες σε κλάδους με δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν το 9,5% των ατόμων που απασχολούνται σε ολόκληρη τη μη χρηματοοικονομική ευρωπαϊκή επιχειρηματική οικονομία. Ο ευρωπαϊκός τουριστικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 4% του κύκλου εργασιών και το 5,8% της προστιθέμενης αξίας της μη χρηματοπιστωτικής ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τρέχουσες έρευνες από τα Επιμελητήρια καθώς και από άλλους οργανισμούς αποκαλύπτουν ότι η πανδημία απειλεί την ίδια την ύπαρξη της βιομηχανίας ταξιδιών, φιλοξενίας και μεταφορών (ειδικά αεροπορικών εταιρειών). Δεδομένου ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων και η μεταφορά ακυρώνονται ή τα ταξίδια ακυρώνονται εντελώς, ο κύκλος εργασιών πολλών εταιρειών έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν μέσα σε μια νύχτα παρόλο που τα ενοίκια και οι μισθοί πρέπει να καταβληθούν. 

Όλες οι εταιρείες στους σχετικούς τομείς βρίσκονται επί του παρόντος σε επικίνδυνο δίλημμα, διότι πρέπει να επιστρέψουν την αξία των ακυρωμένων κρατήσεων διακοπών μένοντας τους ταυτόχρονα το κόστος των πληρωμών στις οποίες έχουν προχωρήσει. Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες, ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο των ταξιδιών και των μεταφορών που υποφέρουν από πλήρη ακινησία όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε σύγκριση με τη συνολική οικονομία είναι δραματικά υψηλότερος. Η παροχή βοήθειας σε αυτές τις εταιρείες με την προσωρινή λύση του κουπονιού προκειμένου να αναβάλουν τις υποχρεώσεις πληρωμής τους, είναι συνεπώς ο καλύτερος τρόπος.
 
Τα πιθανά χαρακτηριστικά του κουπονιού πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Το κουπόνι αναβάλλει μόνο το δικαίωμα αποζημίωσης και δεν υποχρεώνει τον πελάτη να αγοράσει μια υπηρεσία αργότερα. Η ιδέα είναι να αποφευχθούν οι πληρωμές κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  • Τα κουπόνια πρέπει να ισχύουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότιαν ο ταξιδιώτης δεν εξαργυρώσει το κουπόνι ταξιδιού μέχρι τότε, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να επιστρέψουν την αξία του κουπονιού ταξιδιού εντός 14 ημερών.
  • Στην περίπτωση των ταξιδιωτικών πρακτορείων, που θα αναγκαστούν εν τω μεταξύ να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης, η αξίωση των πελατών για αποπληρωμή διασφαλίζεται από ήδη υπάρχοντα εθνικά συστήματα εγγύησης (ταμείο ή ασφάλιση) μόνο όσον αφορά τα οργανωμένα ταξίδια, οπότε για αυτό το προϊόν ο κίνδυνος δεν βαρύνει τον πελάτη.

Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για κουπόνια αντί για εθνικές λύσεις θα απέτρεπε στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά. Γι’ αυτό καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει μια προσωρινή λύση κουπονιού για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και να διασφαλίσει την επιβίωση του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα στο σύνολό του.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην πραγματικότητα, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα σχετικά με αυτό το θέμα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός για ολόκληρο τον τουριστικό τομέα, καθιστώντας τις επιλογές πιο ευέλικτες, μπορεί να υπάρχουν στρεβλώσεις στις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πελάτες σε διαφορετικά κράτη - μέλη.

Αν δεν ακολουθηθεί το σύστημα κουπονιών που αναφέρεται παραπάνω, προτείνουμε εναλλακτικά να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης των όρων αποπληρωμής, δηλαδή την παράταση της περιόδου κατά την οποία οι εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν πελάτες για την πληρωμή των υπηρεσιών που δεν έχουν παρασχεθεί.