Υπουργοί Εργασίας ΕΕ: Παρουσίασαν τα μέτρα που θα εισαγάγουν

Υπουργοί Εργασίας ΕΕ για οικονομική ανάκαμψη και δημογραφία

Οι Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ συζήτησαν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και τις δημογραφικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε σήμερα (5/5) η Κροατική Προεδρία.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας και Συντάξεων Josip Aladrović και του Υπουργού Δημογραφίας, Οικογένειας, Νεότητας και Κοινωνικής Πολιτικής Vesna Bedeković, επικεντρώθηκε στις πιθανές στρατηγικές οικονομικής ανάκαμψης, με έμφαση στην αγορά εργασίας και στα κοινωνικά μέτρα, καθώς και στις δημογραφικές προκλήσεις.

Διοργανώθηκε με τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Κομισιόν για τη δημοκρατία και τη δημογραφία Dubravka Šuica, του Επιτρόπου για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα Nicolas Schmit, και τους κοινωνικούς εταίρους της ΕΕ.

Οι Υπουργοί παρουσίασαν διαφορετικά εθνικά μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί, καθώς και εκείνα που σκοπεύουν να εισαγάγουν: προσωρινά προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας και μέτρα αναστολής απολύσεων, αναβαλλόμενες ή μειωμένες φορολογικές πληρωμές για ΜΜΕ, δημόσια εγγυημένα δάνεια σε εταιρείες, προσωρινή αναστολή επαγγελματικών φόρων, δανείων και μισθωμάτων για τους αυτοαπασχολούμενους και υποστήριξη στους εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό και τη γεωργία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Εν προκειμένω, η Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η διαδικασία και να βρεθεί συμφωνία για το μέσο SURE έως την 1η Ιουνίου και ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι σημαντικός και απαιτείται κοινή προσέγγιση.

Όπως έγινε γνωστό, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έκθεσης της Κομισιόν σχετικά με τον αντίκτυπο της δημογραφικής αλλαγής, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με την Προεδρία, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής ορθών στρατηγικών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στη δημογραφία, ειδικά όταν πρόκειται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Όλα τα Κράτη Μέλη πρέπει να συνεργαστούν για να καταστήσουν τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο ελκυστικές για τη νεότερη γενιά, αναφέρει η Προεδρία.

Το αποτέλεσμα της υπουργικής συζήτησης θα παράσχει χρήσιμη συμβολή στην οριστικοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν σχετικά με τον αντίκτυπο των δημογραφικών αλλαγών και θα θέσει τον τόνο για μελλοντικές συζητήσεις και πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ, αναφέρει η Κροατική Προεδρία.

Η Κομισιόν τόνισε ότι ετοιμάζει μια έκθεση για τις δημογραφικές αλλαγές που θα προσφέρει μια διατομή της δημογραφικής κατάστασης σε επίπεδο ΕΕ και ότι σχεδιάζεται επίσης να προσφέρει απαντήσεις στην τρέχουσα δημογραφική κατάσταση, στο πλαίσιο του COVID-19, μέσω μιας Πράσινης Βίβλου για τη γήρανση και τη στρατηγική της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές.

Υπογράμμισαν επίσης ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους ζει σε μια περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει μείωση του αριθμού των κατοίκων, κυρίως αγροτικών περιοχών.

Επιπλέον, τόνισαν ότι δεν επηρεάζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο και αναγνώρισαν ότι είναι σημαντικό να προστατευθεί η νεολαία και ως εκ τούτου η Κομισιόν θα προτείνει σύντομα Ενημερωμένη Εγγύηση για τη Νεολαία και προετοιμάζει την πρωτοβουλία για την Εγγύηση Παιδιού και κοινά πρότυπα για το ελάχιστο εισόδημα.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ