Άμεσες φοροελαφρύνσεις προωθεί η ελληνική κυβέρνηση

Στόχος της να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση

«Πλώρη» για άμεση ελάφρυνση της φορολογίας βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόθεσή της αυτή εκφράστηκε χθες μέσω επισήμων δηλώσεων του οικονομικού επιτελείου της, αλλά και με ανεπίσημες διαβεβαιώσεις στελεχών της ότι θα επιδιωχθεί -ει δυνατόν και εντός του θέρους- να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιείται ένα μέρος ή ακόμη και το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας για διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και μειώσεις συντελεστών στην άμεση και στην έμμεση φορολογία. 

Ωστόσο, με την πρόθεση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι επιμένουν στην επίτευξη των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα Γενικής Κυβέρνησης 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παραλαβής καθηκόντων από τον προκάτοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, «η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα είναι η κεντρική επιδίωξη της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών». 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών, στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. 

Προωθούμενα μέτρα
Πληροφορίες που ήδη διακινούνται από στελέχη της νέας κυβέρνησης κάνουν λόγο για σχεδιασμό που προβλέπει την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνονται είτε ορισμένες είτε όλες οι ρυθμίσεις για διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και μειώσεις φορολογικών συντελεστών, τις οποίες υποσχέθηκε προεκλογικά το κυβερνών κόμμα. 

Ειδικότερα, τα φορολογικά μέτρα τα οποία προτίθεται να νομοθετήσει η νέα κυβέρνηση προβλέπουν:

  • Διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2019:
    *Βελτίωση της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές προς την Εφορία.
    *Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και στην εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13% (να μην προβλέπεται π.χ. συντελεστής 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).
  • Ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το 2020 και μετά:
    *Μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9%, με διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
    *Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η μείωση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2020 και στο 20% στη χρήση του 2021.
    *Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 ή από το 2021 και μετά.
    *Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός της διετίας 2020-2021. 
    *Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 
    *Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).
    *Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
    *Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια. 
    *Καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Ο παράγοντας θεσμοί
Ωστόσο, ο σχεδιασμός για την άμεση νομοθέτηση των υπεσχημένων κατά την προεκλογική περίοδο φοροελαφρύνσεων δεν παύει να έχει αυτή τη στιγμή τον χαρακτήρα απλής πρόθεσης και η πραγματοποίησή του δεν είναι βέβαιη, δεδομένου ότι θα απαιτηθεί να προηγηθούν πρώτα οι επαφές της νέας κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι ήδη από τις αρχές της εβδομάδας και πριν καν αναλάβει η νέα κυβέρνηση έθεσαν ξεκάθαρα, για τη χώρα μας, ένα αυστηρό πλαίσιο κατευθύνσεων στη δημοσιονομική πολιτική, το οποίο προβλέπει την προσήλωση στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. 

Μια πρώτη επαφή του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουλίου θα αφιχθούν στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αξιολογούν την Ελλάδα κ. Κοστέλο προκειμένου να λάβουν μέρος ως ομιλητές στο συνέδριο του Economist. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα αναμένεται να έχουν συναντήσεις και συνομιλίες με όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης.
 
Κοινωνική δικαιοσύνη
Πέραν των προθέσεων για τη φορολογική και κοινωνική πολιτική
, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Οικονομικών, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την επιθυμία του να επιδιώξει την «αναζήτηση καλών συνδυασμών μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «η στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και τους ρυθμούς ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα κατέχει κεντρική θέση στο πολιτικό πεδίο».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξάλλου συναινετικός, καθώς απέφυγε τις σφοδρές επικρίσεις κατά της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεσή του να επιδιώξει «τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις». 

«Δεν θα μηδενίσω το έργο των προκατόχων μου διαχρονικά. Δεν θα πω το σύνηθες, δηλαδή ότι παραλαμβάνουμε “καμένη γη”, αυτή την προσέγγιση πρέπει να την εξοστρακίσουμε από τη δημόσια ζωή. Δεν ωφελεί τη χώρα, δεν ωφελεί τους πολίτες. Θα κρατήσουμε τα όποια θετικά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Πρόσθεσε δε ότι «θα διορθώσουμε σφάλματα και θα αντιμετωπίσουμε παραλείψεις, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να κάνει λόγο για «χαμηλές πτήσεις» που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η οικονομία και για πολλά και μεγάλα ανοιχτά προβλήματα και για «υπαρκτές βόμβες με αναμμένα τα φιτίλια».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μήνυμα Ευ. Τσακαλώτου
Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο, τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. 

Όλα αυτά, είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια. Κάνοντας, δε, μια μικρή αναδρομή στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε τις δυσκολίες που πέρασε και ο ίδιος και οι προκάτοχοί του στα χρόνια των μνημονίων. «Όταν ανέλαβα υπουργός Οικονομικών οι μισοί μου έλεγαν συγχαρητήρια και οι άλλοι μισοί συλλυπητήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.