Από 3 έως 7 δις θα επιδιώξει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές

Η παρουσίαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Τρία διαφορετικά σενάρια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019, τα οποία προβλέπουν νέες εκδόσεις ομολόγων ύψους 3, 5 ή 7 δις ευρώ, περιλαμβάνει η 20σέλιδη παρουσίαση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ.

Με την παρουσίαση ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών επισημοποιούν την πρόθεσή τους να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές την προσεχή χρονιά, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα ότι η επάνοδος θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν και δεν θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος.

Το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 θέτει, μέσω των τριών σεναρίων, ένα ενδεικτικό εύρος των χρημάτων που μπορεί να αναζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για αυτό. Δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες έκδοσης νέων κρατικών τίτλων, ούτε προσδιορίζει τη διάρκειά τους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ωστόσο, όπως ανέφερε το newmoney.gr την περασμένη Πέμπτη, εάν οι παρούσες συνθήκες διατηρηθούν έως τους πρώτους μήνες του 2019, τότε το πιθανότερο είναι να επιχειρηθεί η έξοδος με 5ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να προχωρήσει και στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, αλλά επί του παρόντος η απόδοση του υφιστάμενου τίτλου (4,368%) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον. 

Αντιθέτως, το 5ετές κινείται στο 3,355%. Το συγκεκριμένο ομόλογο είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά με απόδοση 4,95%, λήγει τον Απρίλιο και το ποσό των λήξεων φθάνει τα 2,5 δις ευρώ. Τον Ιούλιο του 2017 η σημερινή κυβέρνηση εξέδωσε νέο 5ετές ομόλογο με απόδοση 4,625% και άντλησε 3 δις ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν από την ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον νέο κρατικό τίτλο.

Η παρουσίαση προς την επενδυτική κοινότητα περιλαμβάνει επίσης:

- Τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 11,74 δις ευρώ (χωρίς τα έντοκα γραμμάτια, που αναχρηματοδοτούνται) για το 2019 και υπερκαλύπτονται από το «μαξιλάρι» ρευστότητας και το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως επισημαίνεται από τον ΟΔΔΗΧ, στο «μαξιλάρι» βρίσκονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 26,5 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται 7,5 δις ευρώ που έχουν μπει στην άκρη από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. 

Επιπλέον, εάν η Ελλάδα είναι συνεπής στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της: 
(α) θα λάβει συνολικά 1,2 δις ευρώ την προσεχή χρονιά από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, 

(β) θα εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ από την ακύρωση της επιτοκιακής αύξησης σε τμήμα του δανείου του 2ου Μνημονίου. Έσοδα ύψους 1,4 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στο 2ο και στο 3ο σενάριο του ΟΔΔΗΧ, τα οποία κάνουν λόγια για νέες ομολογιακές εκδόσεις ύψους 5 και 7 δις ευρώ αντιστοίχως.

- Την τρέχουσα σύνθεση του ελληνικού χρέους, τα χαρακτηριστικά του και τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης που έχουν υλοποιηθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΟΔΔΗΧ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται σήμερα στο 1,73%, η μεσοσταθμική διάρκεια στα 18,5 έτη, ενώ οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Τη θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Πέρα από την επιστροφή στις αγορές, βασικό μέλημα του ΟΔΔΗΧ για το 2019 θα είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας επαναγοράς ακριβού βραχυπρόθεσμου χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο. Στο πλαίσιο αυτό, από την προσεχή χρονιά η Ελλάδα θα δρομολογήσει την πρόωρη αποπληρωμή του μισού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Από τα 9,4 δις ευρώ που καλείται συνολικά να καταβάλει η χώρα μας στο ΔΝΤ έως τις αρχές του 2024 προκειμένου να μηδενίσει τις οφειλές της προς το Ταμείο, τα 5 δις ευρώ έχουν τσουχτερό επιτόκιο (4,9%) και ενέχουν αυξημένο συναλλαγματικό κίνδυνο, γι' αυτό προβλέπεται να επιστραφούν πριν από τη λήξη τους. Οι αναγκαίοι πόροι θα αντληθούν είτε από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων είτε από τις αγορές είτε και από τις δύο πηγές. 

Η αρχή θα γίνει, κατόπιν εγκρίσεως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την πρόωρη εξόφληση δόσεων συνολικού ύψους περίπου 2 δις ευρώ το 2019. Θα ακολουθήσουν άλλα 3 δις ευρώ τη διετία 2020-2021, ώστε η Ελλάδα να απαλλαγεί πλήρως από το ακριβότερο κομμάτι του δανείου του ΔΝΤ. Λίγο νωρίτερα από τη λήξη τους (στις 19 Ιουλίου και στις 22 Οκτωβρίου 2019) μπορεί να αποπληρωθούν και τα ελληνικά ομόλογα, συνολικού ύψους 4,791 δις ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη από το βήμα του Capital Link.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι υποχρεώσεις για το 2019
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για το 2019 είναι οι εξής:

  • Ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ: 4,791 δις ευρώ
  • Ομόλογα: 2,925 δις ευρώ
  • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): 1,983 δις ευρώ
  • Ομόλογα που διακρατούνται από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες: 996 εκατ. ευρώ
  • Δάνεια Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ): 472 εκατ. ευρώ
  • Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ): 324 εκατ. ευρώ
  • Λοιπά δάνεια: 181 εκατ. ευρώ
  • Ομόλογα εκτός PSI: 36 εκατ. ευρώ
  • Τιτλοποιήσεις: 30 εκατ. ευρώ
  • ΣΥΝΟΛΟ: 11,738 δις ευρώ

newmoney.gr / Μάριος Ροζάκος