Δένδιας: Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μου είπε ότι δεν θα εισβάλουν στην Ουκρανία

Τι ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε παρέμβαση του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης

Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι η μόνη λεωφόρος για αντιμετώπιση των κρίσεων, τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, επικρίνοντας για μια ακόμη φορά την Τουρκία που αρνείται πεισματικά να το ακολουθήσει και επιλέγει τη νεο-Οθωμανική προσέγγιση.

Σε παρέμβαση διαδικτυακά σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Δένδιας είπε ότι η ένταξη της Κύπρου και της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν η επίτευξη ενός μέγιστου στρατηγικού στόχου.  Μίλησε για τις προσπάθειες εδραίωσης  της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και για τις κοινές αξίες της ΕΕ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας και αποτροπής της βίας καθώς και σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι αξίες αυτές πρέπει να γίνουν κτήμα όλων των λαών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι εφικτή αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να αφουγκραζόμαστε τις κοινές αξίες και κανόνες. Τόνισε ότι καμία διαφορά δεν είναι εκτός δυνατοτήτων επίλυσης, αρκεί όλες οι πλευρές να έχουν κοινό σημείο εκκίνησης και κοινό πλαίσιο κανόνων και αναφοράς και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν Κύπρος και Ελλάδα.

Επέκρινε την Τουρκία γιατί προωθεί μια τελείως διαφορετική και αποκλίνουσα ατζέντα και απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Αβ. Νεοφύτου: H Κύπρος γέφυρα ειρήνης συνεργασίας και σταθερότητας ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της Νοτιανατολικής Μεσογείου

Για το μεγάλο επίτευγμα της ένταξης στην ΕΕ «που έχει καταγραφεί στη συνείδησή μας ως η μεγαλύτερη κατάκτηση στην ιστορία του ανεξάρτητου κράτους», μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Είπε ότι θεωρήσαμε την ένταξη ως τον σημαντικότερο καταλύτη για την υλοποίηση του υπέρτατου σκοπού, δηλαδή της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας. Τόνισε ότι η επέκταση του κοινοτικού κεκτημένου και στα κατεχόμενα εδάφη στο πλαίσιο μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με βάση και τα ψηφίσματα και των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν την ύψιστη μορφή ασφάλειας και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι κατοχικοί στρατοί και οι αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων κρατών δεν έχουν καμία θέση εντός του ευρωπαϊκού χώρου.    

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ τονίζοντας ότι  πρέπει να έχουμε διαρκώς το μυαλό και το τιμόνι μας στραμμένο στον προορισμό μας, ώστε να μη χαθούμε στους λαβύρινθους που υψώνονται μπροστά μας.  

Μίλησε για την αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς, σε σχέση με τις ανάγκες και δεξιότητες της νέας οικονομίας και της ψηφιακής εποχής, τη μεταναστευτική κρίση , το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, την τρομοκρατία και τα διακρατικά εγκληματικά δίκτυα και τον λαϊκισμό και ευρωσκεπτικισμό.

Αναφέρθηκε και στην απειλή μιας σύρραξης μέσα στην ίδια την Ευρώπη που πρέπει να αποφευχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίζει το ρόλο που της αναλογεί στην καλλιέργεια συνθηκών ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η λύση είναι περισσότερη, πιο διαφανής, πιο ισχυρή, πιο δίκαιη και πιο συμμετοχική Ευρώπη. Αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την Πράσινη Οικονομία και τη Ψηφιακή Μετάβαση που μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο άλμα μπροστά για κάθε χώρα μέλος.  

Παρεμβάσεις Ιστουρίζ και Άλι

Στην ημερίδα παρενέβη διαδικτυακά ο ΓΓ του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ που ανέφερε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η ασφάλεια και ευημερία των λαών μας τονίζοντας ότι η κρίση είναι κατά των ιδεών και των αξιών μας και ότι η ΕΕ είναι μια συμμαχία για ασφάλεια αλλά και ένωση για δημοκρατικές αξίες και ειρήνη.  

Ανέφερε ότι η ΕΕ καταδικάζει όλες τις πράξεις που διακυβεύουν την κυριαρχία και ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας και κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί για λύση ΔΔΟ λέγοντας ότι οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό.

Ο Πάολο Άλι, πρώην ΓΓ της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στο ρόλο της Συμμαχίας στα γεωπολιτικά του κόσμου και στις προκλήσεις σε Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική, στο μεταναστευτικό και αλλού.

Αναφέρθηκε στο ουκρανικό και τόνισε ότι ο Πούτιν, όποτε δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, προχωρεί σε μια κρίση και αναφέρθηκε στον στόχο του για γεωπολιτικό έλεγχο. Ο κ. Άλι  μίλησε και την πανδημία και έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας η ΕΕ έχει ακόμη ρήγματα στο εσωτερικό όπως είναι η μοιρασμένη Κύπρος, το Brexit, το μεταναστευτικό, ο λαϊκισμός και τα αντιευρωπαϊκά κινήματα και η έλλειψη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

ΚΥΠΕ