Deutsche Bank: Δεύτερο το ΧΑ τον Οκτώβριο ανάμεσα σε 38 αγορές

 O Γενικός Δείκτης φιγουράρει στην 6η θέση ανάμεσα στα 38 περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί συστηματικά και από τις μετοχές, πίσω μόνο από τις αγορές της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας
 

Το ΧΑ επέστρεψε στις υψηλές επιδόσεις τον Οκτώβριο με +10% και το οποίο βοήθησε εκ νέου τον Γενικό Δείκτη να ισορροπήσει σε οριακή απώλεια -0,1% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση των αγορών από την γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. O Γενικός Δείκτης φιγουράρει στην 6η θέση ανάμεσα στα 38 περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί συστηματικά και από τις μετοχές, πίσω μόνο από τις αγορές της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας.

Η ανασκόπηση των αγορών του Οκτωβρίου

Μετά τις καταστροφικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερος μήνας για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, με βασικό μοχλό τις εικασίες ότι οι κεντρικές οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να απομακρύνονται από την πολιτική της ταχείας αύξησης των επιτοκίων τους. Την ίδιας στιγμή υπήρξαν και σημαντικές μειώσεις στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο από τα υψηλά τους επίπεδα το καλοκαίρι και σταθεροποίηση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με την άφιξη της νέας κυβέρνησης. Συνολικά, 25 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματός της DB ολοκλήρωσαν το μήνα σε θετικό έδαφος, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη φέτος Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού υποχωρούν για 7ο συνεχή μήνα, για πρώτη φορά από το 1869.

Αν και οι κεντρικές τράπεζες παρέμειναν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, υπήρξαν και μερικές ακόμη σημαντικές μακροοικονομικές εξελίξεις τον Οκτώβριο που βοήθησαν στη στήριξη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Η πρώτη ήταν η συνεχιζόμενη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κλείνουν τον μήνα με πτώση -34,7%, ένας βασικός ακόμη παράγοντας ήταν η ασυνήθιστα θερμή περίοδος του Οκτωβρίου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης που σήμαινε ότι υπήρχε λιγότερη ζήτηση για θέρμανση και επέτρεψε επίσης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης να παραμείνουν γεμάτες. Τέλος, η αναταραχή στην αγορά που συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Οκτώβριο, μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης σχετικά με το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στον οποίο είχε ανακοινώσει το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών περικοπών εδώ και μισό αιώνα.

Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη με την ελπίδα ότι η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αλλάζουν πολιτική μετά την αναταραχή στα τέλη του τρίτου τριμήνου, αλλά όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι ελπίδες στη συνέχεια ανακόπηκαν γρήγορα από τους ομιλητές της Fed. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άρχισαν να τιμολογούν ακόμη και ένα τελικό επιτόκιο 5% για πρώτη φορά, και οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2007.

Οι «κερδισμένοι» του Οκτωβρίου

Ομόλογα ΗΒ: Η ανατροπή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και η άφιξη του Rishi Sunak ως πρωθυπουργού είδε μια σημαντική υπεραπόδοση για τα ομόλογα του ΗΒ, τα οποία αυξήθηκαν κατά +3,8% κατά τη διάρκεια του μήνα. Η ετήσια απόδοσή τους το 2022 μέχρι στιγμής εξακολουθεί να τα αφήνει ως το μεγάλο χαμένο σε σχέση με άλλα κρατικά ομόλογα, έχοντας χάσει -23,8%.

Μετοχές: Οι ελπίδες για μια στροφή της κεντρικής τράπεζας και ένα πιο ήπιο μακροοικονομικό σκηνικό βοήθησαν τις μετοχές να ανακάμψουν μετά τις πρόσφατες απώλειές τους. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +8,1% κατά τη διάρκεια του μήνα, αν και αυτό δεν ήταν ακόμη αρκετό για να ανακτήσει πλήρως τις απώλειές του από το Σεπτέμβριο, όταν είχε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από το Μάρτιο του 2020 και έχασε -9,2%. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 κέρδισε +6,4%, αλλά και πάλι εξακολουθεί ο δείκτης να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχε πριν από τον Σεπτέμβριο.

Πετρέλαιο: Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως βοήθησε στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου τον Οκτώβριο, με το αργό τύπου Brent να ενισχύεται κατά +7,8% και το WTI κατά +8,9%. Αυτό αφήνει το Brent ως την κορυφαία απόδοση σε ετήσια βάση έχοντας κερδίσει +21,9% από την αρχή του έτους.

Οι «χαμένοι» του Οκτωβρίου

Κρατικά ομόλογα: Οι επενδυτές εξακολουθούν να εκτιμούν έναν πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από τη Fed από ό,τι ανέμεναν στην αρχή και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν πτώση -1,6%. Αυτό ήταν κυρίως το αποτέλεσμα από την ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου όπου διαμορφώθηκε σε 8,2%.

Ιαπωνικό νόμισμα: Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρεί τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της, το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών G10 τον Οκτώβριο υποχωρώντας κατά -2,7% έναντι του δολαρίου. Αποδυναμώθηκε ακόμη και πάνω από τα 150 γεν ανά δολάριο στα χαμηλά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990. Σε ετήσια βάση είναι επίσης το ασθενέστερο νόμισμα μεταξύ των νομισμάτων των χωρών της G10 και έχει υποχωρήσει κατά -22,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Μέταλλα: Ο Οκτώβριος ήταν άλλος ένας κακός μήνας για τα μέταλλα, καθώς τόσο ο χρυσός όσο και ο χαλκός έχασαν έδαφος για έβδομο μήνα σερί. Για το χρυσό, είναι πλέον το μεγαλύτερο σε διάρκεια σερί σε διαδοχικές μηνιαίες μειώσεις από το 1869, ενώ και τα βιομηχανικά μέταλλα δεν τα πήγαν καλά, καθώς η προοπτική μιας ύφεσης θέτει πιέσεις στις τιμές.

Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε πτώση κατά -34,7% στη διάρκεια του Οκτωβρίου στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα χάρη στις θερμότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες, ενώ υποχώρησε και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά τη διάρκεια του μήνα.

newmoney.gr