Δύσκολο φθινόπωρο για Μητσοτάκη, Τσίπρα & ελληνική οικονομία

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν την μεταξύ τους ένταση, ενώ προετοιμάζονται για το δύσκολο φθινόπωρο

Ο καβγάς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Σαμοθράκη έχει ανάψει για τα καλά μετά τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση μιλάει για «νάρκη» του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε σκοπίμως για να την εκθέσει, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το πρόβλημα «έσκασε» τώρα και κατηγορεί την κυβέρνηση για ελλιπή αντανακλαστικά και αδυναμία διαχείρισης προβλημάτων.

Το πρόβλημα για το νησί, τους κατοίκους και τους τουρίστες είναι μεγάλο και δεν υποτιμάται, ενώ υπάρχουν και στην κυβέρνηση φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε ικανοποιητικός βαθμός ετοιμότητας από την αρχή, όπως για παράδειγμα έγινε με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μαξίμου και Κουμουνδούρου συντηρούν την ένταση εδώ και μέρες στο γήπεδο της επικαιρότητας, αλλά προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του φθινοπώρου στο γήπεδο της οικονομίας. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν σημασία στις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός σε Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη και Νέα Υόρκη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το κυρίως πιάτο των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει με τους θεσμούς από τον Σεπτέμβριο, με σκοπό να υπάρξει κατάληξη στο Eurogroup του Οκτωβρίου.

Στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο υπάρξει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάνε καλά για την κυβέρνηση και ο στόχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (μικρότερη μείωση για το 2020 και μεγαλύτερη για το 2021 και 2022) μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον η κυβέρνηση πείσει ότι μπορεί να επαναφέρει κλίμα εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, «τρέχοντας» το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του. 

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι κανένα αίτημα για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων δεν πρόκειται να κατατεθεί αν το κλίμα δεν είναι κατάλληλο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να συζητά και αλλαγές στο ισχύον μεταμνημονιακό πρόγραμμα, προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο της στόχο να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που θεωρεί κίνηση κλειδί για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας και το στοίχημα της ενίσχυσης της «αναιμικής» ανάπτυξης. 

Περιμένοντας τον Αλ. Τσίπρα 
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το φθινόπωρο για τον κ. Τσίπρα θα είναι δύσκολο κι αυτό έχει ήδη φανεί προτού καν ο ίδιος επιστρέψει από τις διακοπές του.
Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να μην παγιδευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση στη δίνη μίας εσωκομματικής κρίσης και να ρίξει την προσοχή της στις κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. Τις επαφές Μητσοτάκη, τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το προσχέδιο του προϋπολογισμού και παράλληλα να καθορίσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά θέματα που θα ανοίξει η κυβέρνηση όπως το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, η αλλαγή του εκλογικού νόμου κλπ. 

Ωστόσο, ο μετεκλογικός βηματισμός του κόμματος, οι κινήσεις για τον μετασχηματισμό του, η αντιπολιτευτική τακτική έχουν γίνει αντικείμενο υποβόσκουσας κρίσης, που το κόμμα προσπαθεί να κρύψει πίσω από την έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Οι σχέσεις Τσίπρα – Σκουρλέτη δεν είναι καλές και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, με τις πληροφορίες να λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει αλλαγές στο κόμμα που δεν περιορίζονται στη θέση του γραμματέα.

Σε αυτό το κλίμα, είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ίσως και Πέμπτη ή Παρασκευή, καθώς το παρασκήνιο με την αντιπαράθεση των δύο γραμμών για τον μετασχηματισμό του κόμματος, είναι εκρηκτικό.

«Δεν πιστεύουμε σε ένα ακόμα μαζικό μεν, -βεβαίως πρέπει να είναι- αλλά ένα κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και αυτό νομίζω ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο», είπε χθες στον ΑΝΤ1 ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά των προεδρικών, απάντησε ότι «το θέμα δεν είναι προσωπικό και δεν έχει σημασία ποιος θα είναι γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ή αύριο».

Από την πλευρά των προεδρικών διακινείται ότι ο κ. Σκουρλέτης, «υπονομεύει» το σχέδιο του κ. Τσίπρα για το μετασχηματισμό του κόμματος, ενώ διατυπώνονται και προτροπές όπως «όποιος διαφωνεί δεν μπορεί να παραμένει γραμματέας».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπάρχουν στελέχη που τοποθετούνται, όπως έκανε ο Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στο Έθνος, αλλά και στελέχη που παραμένουν σιωπηλά, όπως ο επικεφαλής των 53 + Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τον οποίο συζητείται ότι έχει έρθει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία με τον κ. Τσίπρα. 

Παράλληλα, υπάρχει και γκρίνια για την αδράνεια που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο διάστημα από τις 7 Ιουλίου και μετά, ενστάσεις ότι δεν υπάρχει σχέδιο ή συγκεκριμένη γραμμή για την άσκηση της αντιπολίτευσης κλπ.

Σε αυτό το κλίμα θεωρείται ότι θα επιχειρήσει να παρέμβει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Γιάννης Καμπουράκης - naftemporiki.gr