EBRD: Επένδυσε 846 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα το 2018

Στηρίζοντας κυρίως τον ιδιωτικό τομέα της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), ανακοίνωσε σήμερα ότι επένδυσε συνολικά 846 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2018, «στηρίζοντας τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και ενισχύοντας την περιφερειακή ολοκλήρωση της τοπικής οικονομίας».
 
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα, η EBRD «αύξησε κατά πολύ τις επενδύσεις της στην ελληνική οικονομία (από συνολικές επενδύσεις ύψους 614 εκατ. ευρώ το 2017 σε επενδύσεις ύψους 846 εκατ. ευρώ το 2018), καθιστώντας την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα λειτουργίας της Τράπεζας (μετά την Αίγυπτο και την Τουρκία), ενώ όλα τα έργα της ΕBRD στην Ελλάδα ήταν στον ιδιωτικό τομέα». 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBRD, σημαντικά έργα στην Ελλάδα το 2018 περιλάμβαναν «επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ και οι δύο συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επίλυσης NPLs ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της ΕBRD και υποστήριξαν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα συμβάλλοντας στη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών».
 
Η ΕBRD ανακοίνωσε δε ότι «συμμετείχε επιτυχώς στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank, με επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ και τα ομόλογα θα υποστηρίξουν τη συνεχή πρόσβαση της Alpha Bank σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής της».
 
Η ΕBRD επένδυσε επίσης στον «Trans Adriatic Pipeline (TAP), έναν αγωγό μήκους 878 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την Αλβανία και θα τερματίζει στη νότια Ιταλία, ενώ η Τράπεζα συμμετέχει στην κοινοπραξία που παρείχε δάνειο ύψους 1 δις ευρώ».
 
Σύμφωνα με την Τράπεζα, «το 2018, η Ελλάδα ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά η πιο ενεργή χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Διεθνούς Εμπορίου (TFP) της ΕBRD βάσει του αριθμού των εγγυήσεων που χορήγησε, διευκολύνοντας 384 συναλλαγές συνολικής αξίας 352 εκατ. ευρώ, (το πρόγραμμα TFP αποσκοπεί στην προώθηση του εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών της ΕBRD)».
 
Επιπλέον, «στην πρώτη της επένδυση της σε Χρηματιστήριο Ενέργειας, η Τράπεζα έγινε μέτοχος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με ποσοστό 20% (το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαχειρίζεται τις Αγορές Ενέργειας και τις Ενεργειακές Χρηματοπιστωτικές Αγορές)».
 
«Η ΕBRD ξεκίνησε επίσης ένα νέο συμβουλευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, επένδυσε στην πρώτη συναλλαγή ενυπόθηκων τίτλων (ΑΒS- Τίτλοι εξασφαλισμένοι με περιουσιακά στοιχεία) που έχει γίνει ποτέ από μη τραπεζικό οργανισμό στην Ελλάδα, άρχισε να επενδύει προσωρινά στην Ελλάδα το 2015 με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020 και τον Δεκέμβριο του 2018, οι μέτοχοι της ΕBRD συμφώνησαν να παρατείνουν το έργο της Τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι το 2025, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές», αναφέρει η Τράπεζα.
 
«Τα αποτελέσματα του 2018 φέρουν τις συνολικές επενδύσεις της ΕBRD στην Ελλάδα κοντά στα 2,4 δις ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των έργων στη χώρα έφτασε τα 44 στο τέλος του έτους» και «η ΕBRD ξεπέρασε σημαντικές οικονομικές προκλήσεις σε πολλές χώρες το 2018 για να διατηρήσει ένα εξαιρετικό επίπεδο επενδύσεων, στηρίζοντας μεταρρυθμίσεις στις 38 οικονομίες στις τρεις ηπείρους όπου λειτουργεί», σημειώνει. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Χρηματοδότησε 395 έργα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στο ρεκόρ των 9,7 δισ. ευρώ το 2017», αναφέρει και προσθέτει πως «η Τράπεζα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το 2019 για την υποστήριξη του διεθνούς αναπτυξιακού προγράμματος, με στόχο την αύξηση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας των επενδύσεων της στις περιφέρειές της». 

«Στην ετήσια συνάντηση της Τράπεζας τον Μάιο του 2019 στο Σαράγεβο, οι μέτοχοι θα αποφασίσουν εάν θα διερευνήσουν πιθανή περαιτέρω επέκταση - εκτός των σημερινών χωρών δραστηριότητας», καταλήγει η Τράπεζα.