ΕCOFIN: Εγκρίνεται η δόση 3,64 δις για την Ελλάδα και η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Πόσα ορόσημα και στόχους πέτυχε η Ελλάδα – Τι περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης που κατέθεσε

To «πράσινο φως» για την εκταμίευση προς την Ελλάδα ποσού 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αναμένεται να δώσει το Ecofin στην συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, παράλληλα με την έγκριση τους αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να επιστέψει στην Αθήνα με τα 3,64 δισεκατομμύρια ευρώ της 3ης δόσης όπου, τα 1,69 δις ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιχορηγήσεων (το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο) και το υπόλοιπο ποσό ύψους 1,95 δις ευρώ το σκέλος των δανείων (το σχετικό αίτημα να έχει στις 22 Νοεμβρίου).

Για να λάβει η Ελλάδα 1,69 δις ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων ολοκλήρωσε επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης δράσεων, όπως η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 άτομα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η λειτουργία 50 μονάδων ψυχικής υγείας κ.ά. 

Αφορούν, επίσης, σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την ηλεκτροκίνησης, τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων πόρων κ.ά.

Όσον αφορά την αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο επίκεντρο βρίσκονται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 795 εκατ. ευρώ, το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δις ευρώ που θα προστεθούν στο υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και η ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες από τις καταστροφές της κλιματικής κρίσης περιοχές της Θεσσαλίας, του Έβρου και της Ροδόπης.

Το αναθεωρημένο Ελλάδα 2.0 ανέρχεται πλέον σε 36 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 18 δις ευρώ αποτελούν επιχορηγήσεις από το Tαμείο και 18 δις ευρώ αποτελούν δάνεια από το ΤΑΑ. Περιλαμβάνει 76 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις.

H δέσμη 4 επενδύσεων και 7 μεταρρυθμίσεων ύψους 795 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο REpowerEU που πρότεινε η Ελλάδα κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στόχευση για οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ενισχύονται χρηματοδοτικά τα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 μέσα από πιλοτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας.

Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU περιλαμβάνονται επίσης η βελτιστοποίηση χρήσης γης και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αύξηση χωρητικότητας δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας για την προώθηση επενδύσεων αποθήκευσης, η πρωτοβουλία για πολιτικές και εργαλειοθήκες για την προώθηση του διαμοιρασμού ενέργειας κ.α.

Το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δις ευρώ που κατευθύνονται αποκλειστικά στην ιδιωτική οικονομία ανταποκρίνεται στην υψηλή ζήτηση που παρουσιάζει το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο έως τέλος Οκτωβρίου είχαν ήδη υποβληθεί 546 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 20 δις ευρώ, με ποσοστό άνω του 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Με την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος, διευρύνεται η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και το εύρος των επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr