Ελλάδα: Ανεβάζουν ταχύτητα οι προσπάθειες αντιμετώπισης των ΜΕΔ

Reuters: Σύντομα το «πράσινο» της Ε.Ε. στο Hercules Project για τα κόκκινα δάνεια

Ανεβάζουν ταχύτητα οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων. Τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι αναμένεται «σύντομα» το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Hercules Project» είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις. 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

«Πρόκειται για ένα σχήμα που αναμένεται να ‘καθαρίσει’ κόκκινα δάνεια περίπου 30 δις ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters. Xθες (18/9) το Bloomberg μετέδιδε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δις ευρώ. 

Σήμερα το βάρος των κόκκινων δανείων αγγίζει τα 80 δις ευρώ. Η ταχεία απομείωσή του είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανοίξουν και πάλι τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, αλλά και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας και το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Ζαββός. Οι ελληνικές αρχές όμως χρειάζονται την έγκριση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα πιστοποιεί ότι το σχέδιο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr