Ελλάδα: Επενδύσεις 1,3 δισ. φέρνει ο «γάμος» Nova και Wind

Ανακοινώθηκε η εξαγορά από τη United Group

Με την εξαγορά της Wind από τη United Group και τη συγχώνευσή της με τη Nova δημιουργείται ένας νέος τηλεπικοινωνιακός φορέας και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις επενδύσεις που θα υλοποιήσει ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία.

Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind, η United Group θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις 1,3 δισ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, «εστιάζοντας», όπως αναφέρει, «σε τομείς προτεραιότητας, όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η ανάπτυξη του 5G και η συνδρομητική τηλεόραση».

Οι κινήσεις στο πεδίο της σταθερής τηλεφωνίας

Καθώς στην κινητή τηλεφωνία (ανάπτυξη του 5G) και τη συνδρομητική τηλεόραση οι επενδύσεις είναι λίγο πολύ δεδομένες, ή με άλλα λόγια απολύτως αναγκαίες για να λειτουργήσει η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, στη σταθερή δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Η νέα εταιρεία θα πρέπει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να αγοράζει χονδρική από τον ΟΤΕ ΟΤΕ+1,13% για το μεγαλύτερο τμήμα του σταθερού δικτύου ή θα προχωρήσει σε επενδύσεις αυξάνοντας το μερίδιό της σε οπτική ίνα. Το κόστος χονδρικής για την κάθε γραμμή σε δίκτυο οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH) είναι 12 με 13 ευρώ (περί τα 9 ευρώ είναι στις συνδέσεις με ίνα μέχρι την υπαίθρια καμπίνα), θέτοντας το πλαίσιο για την όποια εμπορική πολιτική ασκεί ο πάροχος που βασίζεται σε «ξένο» δίκτυο πρόσβασης.

Η Wind με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα πραγματοποιεί επενδύσεις στην οπτική ίνα (μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες βάσει του προγράμματος vectoring και μέχρι τα σπίτια), οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα μερίδιο της τάξεως του 12% στις συνολικές συνδέσεις που έχει η χώρα. Πρόσφατα, με την ανακοίνωση της ίδρυσης της Hellenic Open Fiber (εταιρεία η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι) η Wind έκανε λόγο για διάθεση της τεχνολογίας οπτικών ινώνσε περισσότερα από 600.000 σπίτια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, με επενδύσεις της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ (μέχρι το 2026).

Αυτό ήταν το επενδυτικό πρόγραμμα της Wind στη σταθερή. Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι αν η νέα εταιρεία θα μείνει στο μερίδιο που επεδίωκε η Wind ή θα αυξήσει τη συμμετοχή της στις οπτικές ίνες, ενισχύοντας εν τέλει τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες. Ενδιαφέρον έχει αν υπό το πρίσμα αυτό θα συνεργαστεί π.χ. με τη Vodafone και στα δίκτυα σταθερής (υπάρχει συνεργασία στα δίκτυα της κινητής), ή π.χ. με τη ΔΕΗ, ΔΕΗ+1,20% εφόσον βεβαίως η επιχείρηση ενέργειας υλοποιήσει όσα έχει εξαγγείλει για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες (δημιουργία εναέριου δικτύου οπτικών ινών που θα το διαθέτει χονδρική). Το πώς ακριβώς θα πορευτεί η νέα εταιρεία στις επενδύσεις της εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα παράλληλα με τη διαδικασία συγχώνευσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι, ώστε το φθινόπωρο να προχωρήσει και η καινούργια εμπορική πρότασή της.

Η United Group, με έδρα την Ολλανδία, η οποία ανήκει στην BC Partners, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως, ανέφερε χθες ότι έχει επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά (εξαγορά Nova και Wind και αγορά περιεχομένου).

Με την εξαγορά της Wind Ελλάς, η United αποκτά 3,4 εκατομμύρια RGUs (Revenue Generating Units - μοναδικές συνδρομές υπηρεσιών που παράγουν επαναλαμβανόμενα έσοδα για μία επιχείρηση) επιπλέον, ανεβάζοντας συνολικά τα RGUs του Group σε 15,2 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανόμενων 4,7 εκατομμυρίων RGUs στην Ελλάδα.

Η Victoriya Boklag, διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, χαρακτήρισε χθες την εξαγορά της Wind «σημαντικό ορόσημο» για την United Group και την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και επεσήμανε: «Με την κίνησή μας αυτή επιβεβαιώνουμε ξανά τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους Έλληνες καταναλωτές μία πλήρη γκάμα με τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες του κλάδου μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη των οπτικών ινών είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Μέσα από τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε και την εκτεταμένη εμπειρία μας από οκτώ διεθνείς αγορές, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο και στους δύο αυτούς τομείς, φέρνοντας εξαιρετικά προϊόντα και κορυφαία εξυπηρέτηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας».

Νέος διευθύνων σύμβουλος στη Wind

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε η αποχώρηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Wind, Νάσου Ζαρκαλή. Ο κ. Ζαρκαλής είχε αναλάβει τα ηνία της Wind τον Σεπτέμβριο 2009 και υπό την ηγεσία του η τηλεπικοινωνιακή εταιρεί μετασχηματίστηκε ριζικά, ενώ παρουσίασε αξιοσημείωτες λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις. «Η ένταξη της Wind Ελλάς στον όμιλο της United είναι μια κορυφαία εξέλιξη για την εταιρεία καθώς και για την ελληνική αγορά. Η Wind γίνεται μέλος ενός μεγάλου πολυεθνικού ομίλου και η επικείμενη συγχώνευσή της με τη Nova θα δημιουργήσει έναν νέο μεγάλο και ισχυρό πόλο στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Το νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες θα φέρει περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή, υψηλότερη ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες και ταχύτερη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας», επεσήμανε ο κ. Ζαρκαλής, ο οποίος θα παραμείνει σύμβουλος Διοίκησης για το επόμενο τρίμηνο, ώστε να συμβάλει στην επιχειρησιακή μετάβαση. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Wind ανέλαβε ο Χάρης Κυριακόπουλος, μέχρι πρότινος γενικός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. Θα είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της αδιάκοπης συνέχειας των εμπορικών και λειτουργικών επιδόσεων της Wind Ελλάς, ενώ θα συμβάλει στον σχεδιασμό της επερχόμενης ενοποίησης με τη Nova. 

Πηγή: Naftemporiki.gr

 
3194