Ελλάδα: Η «ακτινογραφία» του πακέτου μέτρων στήριξης €2,5 δις

Επιδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων - Κάλυψη ζημιών του 2020 μέσω συμψηφισμών με υποχρεώσεις του 2021

Επιδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων με ποσά που θα κυμαίνονται από 300 έως και 50.000 ευρώ ανά μήνα, επιδοτήσεις παγίων δαπανών με «αντάλλαγμα» πιστωτικά που θα συμψηφίζονται με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2021, την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής με προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και το «κούρεμα» των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 30% έως 50% περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα σε όσους έκαναν χρήση των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών να λάβουν μια πρόσθετη ένεση ρευστότητας από το κράτος για να πληρώσουν τους φετινούς φόρους και υποχρεώσεις. Ποσοστό 35% επί της ενίσχυσης που έλαβε ο κάθε επαγγελματίας στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3, θα δίνεται στον επαγγελματία ή στην επιχείρηση ως «πιστωτικό» για να μπορεί να συμψηφιστεί με φόρους και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να πληρωθούν ακόμη και μέσα στο 2021. 

Τα μέτρα θα υλοποιηθούν άμεσα. Τον Απρίλιο θα τρέξει η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν εκδοθεί τα «πιστωτικά» στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των παγίων δαπανών, ενώ από τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα αρχίσει να «τρέχει» και η 8μηνη περίοδος επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων.

Με την προσθήκη των 2,5 δις ευρώ το συνολικό πακέτο μέτρων της φετινής χρονιάς ανεβαίνει στα 11,6 δις ευρώ, ενώ μαζί με τα περσινά φτάνει στα 35,6 δις ευρώ, όπως τόνισε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης είναι ανοικτό. Στον «λογαριασμό» δεν περιλαμβάνεται η πιθανή παράταση του μέτρου «κουρέματος» ενοικίου για τον Απρίλιο, η παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και η πιθανή 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου ρωτήθηκαν χθες σχετικώς, αλλά συνέδεσαν την απάντηση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε χθες (12/3) έχει σαφή στόχο από τη μια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και από την άλλη να διασώσει θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και όλα τα μέτρα -και η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών- συνδέονται με ρήτρες διασφάλισης θέσεων εργασίας που εκτείνονται χρονικά μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Μη επιστρεπτέο τμήμα προκαταβολών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ
Ποσοστό της τάξεως του 30%-50% από την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στο πλαίσιο των τριών πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστραφεί. Δηλαδή και οι τρεις πρώτες φάσεις αποκτούν μη επιστρεπτέο τμήμα, όπως ακριβώς συνέβη και με τις φάσεις 4 έως 7. 

Ειδικότερα:

  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30%.
  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.
  • Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως του τζίρου έτους 2020.

Για να γίνει το «κούρεμα» στις τρεις πρώτες φάσεις απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζόμενους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δηλαδή, ανά περίπτωση, θα ισχύσει το ευνοϊκότερο για τον κάθε επαγγελματία ποσοστό «κουρέματος». Το δημοσιονομικό κόστος από το «κούρεμα» των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών εκτιμάται σε 570 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 100.000 επιχειρήσεις με 230.000 εργαζόμενους.

Συμψηφισμός επιστρεπτέας προκαταβολής με φόρους
Επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις επιστρεπτέες 1 έως 3 μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί απώλεια εσόδων 30% μέσα στο 2020 έχουν τρεις επιλογές:
1/
Να «κουρευτεί» το 50% του ποσού και να αποπληρώσουν το υπόλοιπο 50% σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

2/ Να πάρουν ένα «κουπόνι» που θα συμψηφίσουν με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2021 -το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού ποσού και στη συνέχεια να αποπληρώσουν το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 δόσεις.

3/ Να λάβουν το «κούρεμα» του 50% και να πληρώσουν το υπόλοιπο 50% εφάπαξ γλιτώνοντας ένα επιπλέον 15%. Η εφάπαξ πληρωμή θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Δυνητικοί ωφελούμενοι: Τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου >30%.
 
Οι όροι για την 7η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής
Η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα «μοιράσει» επιπλέον 1 δις ευρώ μέσα στον Απρίλιο, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό των επτά φάσεων στα 8,3 δις ευρώ. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της 7ης φάσης θα είναι τα εξής:

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα δοθεί τον μήνα Απρίλιο, με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί, επομένως, και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίο δόθηκε η επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς θυμίζουμε ότι το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.
  • Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
    - Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα. Για το ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς θα υπάρξουν λεπτομερέστερες ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο. Το βασικό σενάριο (επειδή ο Μάρτιος του 2020 ήταν μήνας καραντίνας) είναι ότι θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 και αυτός ο τζίρος να προσαυξηθεί κατά τρία δεύτερα ώστε να «ενσωματωθεί» και ο Μάρτιος χωρίς όρους πανδημίας. Φυσικά, θα υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις για τις εποχικές επιχειρήσεις κ.λπ.
    - Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
    - Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
    - Το μέτρο της επιστρεπτέας διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
  • Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
  • Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Διαδικασία αποπληρωμής επιστρεπτέων προκαταβολών
Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις επιστρεπτέες (1 έως 7) επεκτείνεται από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού. Δυνητικά, εφόσον έχουν τη δυνατότητα και την απαιτούμενη ρευστότητα, από το μέτρο μπορούν να ωφεληθούν ακόμη και 550.000 επιχειρήσεις με 800.000 εργαζόμενους.
 
Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών του 2020
Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις του 2020, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να αποζημιωθούν για τις πάγιες δαπάνες του 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν με τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων θα γίνεται με «πιστωτικά» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (κατ’ επιλογή του επαγγελματία). 

Μέσα στον Μάιο οι επιχειρηματίες θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τις δαπάνες τους, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η γνωστοποίηση θα γίνει μέσα από την υποβολή του εντύπου Ε3 (σ.σ.: ούτως ή άλλως η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα έχει ξεκινήσει μέχρι τον Μάιο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα).

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Τα ποσοστά ενίσχυσης θα ανακοινωθούν αφού συλλεγούν όλα τα στοιχεία, καθώς είναι ένα μέτρο «κλειστού» προϋπολογισμού. Δηλαδή, το ποσοστό επιδότησης θα διαμορφωθεί σε τέτοιο ύψος ώστε να «φτάσουν» τα 500 εκατ. ευρώ. Όσο μικρότερη η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα ποσοστά της επιδότησης.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα όμως για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση όμως των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

  • παροχές σε εργαζομένους,
  • ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
  • ενέργεια,
  • ύδρευση,
  • τηλεπικοινωνίες,
  • ενοίκια,
  • λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
  • χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Είναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Όσοι καταστούν δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου στήριξης, υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ο στόχος είναι μετά τη διαδικασία αιτήσεων τα πιστωτικά να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021. Οι συμψηφισμοί θα μπορούν να γίνουν ακόμη και με τον ΦΠΑ που θα βεβαιωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Φυσικά, οι συμψηφισμοί θα γίνονται και με τον φόρο εισοδήματος του 2020, όπως και με τις ασφαλιστικές εισφορές.
 
Πώς θα χτιστεί η «Γέφυρα 2» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Παρέχει κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες, σε ποσοστό έως 90%, με το ποσοστό να εξαρτάται από την κατηγορία του δανείου (σ.σ.: αν είναι πράσινο ή κόκκινο), αλλά και από τον μήνα της επιδότησης (σ.σ.: προβλέπονται υψηλότερα ποσοστά για το πρώτο τρίμηνο, χαμηλότερα για το δεύτερο και ακόμη πιο χαμηλά για το τελευταίο δίμηνο της επιδότησης).

Μία επιχείρηση για να λάβει την επιδότηση θα πρέπει να ακολουθήσει 5 βήματα:

  • Στο 1ο βήμα η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
  • Στο 2ο βήμα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Στο στάδιο αυτό αντλούνται αυτόματα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.
  • Στο 3ο βήμα εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα - email, ώστε να το γνωρίζει. Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.
  • Στο 4ο βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.
  • Στο 5ο και τελευταίο βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση.

Σημειώνεται πως εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά έναν μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και τη δόση δανείου του Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά, εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά έναν μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.

Η καταβολή της επιδότησης πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών.

Τα κριτήρια εξαρτώνται από το είδος της κάθε επιχείρησης, ουσιαστικά τον τζίρο και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί. 

Συγκεκριμένα:

Τα κριτήρια για ατομική επιχείρηση - ελεύθερο επαγγελματία που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1.
Να μην απασχολεί προσωπικό.
2. Να έχει κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ.
3. Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ.
4. Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 40.000 ευρώ.
5. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 600.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Τα κριτήρια για πολύ μικρή επιχείρηση που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1.
Να έχει έως 10 άτομα προσωπικό.
2. Να έχει κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ.
3. Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 1 εκατ. ευρώ.
4. Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές, ομόλογα- αξίας έως 150.000 ευρώ.
5. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Τα κριτήρια για μικρή επιχείρηση που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1.
Να έχει έως 50 άτομα προσωπικό.
2. Να έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
3. Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 5 εκατ. ευρώ.
4. Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές, ομόλογα- αξίας έως 750.000 ευρώ.
5. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 10 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Τα κριτήρια για μεσαία επιχείρηση που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο:
1.
Να έχει έως 250 άτομα προσωπικό.
2. Να έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.
3. Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ.
4. Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα -όπως μετοχές και ομόλογα- αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ.
5. Να διαθέτει ακίνητη περιουσία -μη υποθηκευμένη- αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.
 
Ποιοι απαλλάσσονται από ενοίκια Μαρτίου
Η ρύθμιση που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή θα ισχύσει και για τον μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, για όσες επιχειρήσεις θεωρούνται «πληττόμενες» θα ισχύσει και τον Μάρτιο η μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Όπως προκύπτει από τα όσα διευκρίνισε χθες (12/3) ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ωφελούμενοι από το μέτρο της απαλλαγής εκ της υποχρέωσης καταβολής των συνολικών ποσών των οφειλόμενων ενοικίων θα είναι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι επιχειρήσεις της εστίασης που λειτουργούν με διανομή προϊόντων σε πακέτο και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επίσης:

  • Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και ίση με το 60% του μισθώματος για τα νομικά πρόσωπα.
  • Παράλληλα, για τον Μάρτιο συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ, η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.
  • Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
  • Όσον αφορά τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν έναρξη εργασιών μετά τις 20/3/2020, λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο υπαγωγής στο ευνοϊκό μέτρο των μισθωμάτων ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους.
  • Σε περίπτωση επιχείρησης με υποκατάστημα στο οποίο επιβάλλονται μέτρα αναστολής ή δραστικού περιορισμού δραστηριοτήτων, ενώ το κατάστημα της έδρας εντάσσεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά 40%, η επιχείρηση συνολικά θα δικαιούται πλήρους απαλλαγής του ενοικίου. Σ’ αυτή την περίπτωση, δηλαδή, το υποκατάστημα θα συμπαρασύρει την έδρα και θα απαλλάσσεται από το 100% του μισθώματος το σύνολο της επιχείρησης.

(naftemporiki.gr)