Ελλάδα: Κρατική στήριξη €120 εκατ. στην Aegean λόγω κορωνοϊού

Τι προβλέπει το ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για διάσωση του αερομεταφορέα

Κρατική στήριξη της Aegean 120 εκατομμυρίων ευρώ λόγω κορωνοϊού και ιδιωτική συμμετοχή 60 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Στέλιος Πέτσας, στο briefing, κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, δρομολογεί την στήριξη της εταιρίας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Ελλάδας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.

Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας έσπευσε να σημειώσει δε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα, επισήμανε.

Σημειώνεται ότι, το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δις ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ενισχύσεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης στη Lufthansa και την Air France αντίστοιχα, οι οποίες συνιστούσαν σε ένα βαθμό κρατικοποίηση αλλά έγιναν δεκτές από την ΕΕ.

(news247.gr)
 

 
2995