Ελλάδα: Προς διαβούλευση νομοσχέδιο για την ασφάλεια επικοινωνιών

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών

Προς δημόσια διαβούλευση κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση το νομοσχέδιο που αφορά την ασφάλεια των επικοινωνιών, υπό το φως της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, το οποίο έχει τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνο-ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρουν πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης, σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενες εγγυήσεις, καθώς και η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο εισάγει πρόνοιες για την ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, την οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνο-ασφάλειας στη χώρα και τη βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οι πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο ορίζονται για πρώτη φορά οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας» στη βάση των οποίων μπορεί να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ως τέτοιοι «χαρακτηρίζονται οι λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να επιφέρουν πλήγμα στις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας», αναφέρει η Κυβέρνηση.

Επιπλέον, μια από τις διαφοροποιήσεις που εισάγει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι ότι αίτηση για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών δεν μπορεί να υποβάλει κάθε δημόσια αρχή, αλλά μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο εισάγει ένα ενισχυμένο τριπλό φίλτρο εγγυήσεων για την άρση απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα:

α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ,

β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και

γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου ως «πολιτικά πρόσωπα» λογίζονται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της Κυβέρνησης και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές του εθνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα ανώτατα μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού.

Αναφορικά με τις διαδικασίες ενημέρωσης των προσώπων που υπέστησαν άρση απορρήτου, στο παρόν νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του υποκειμένου υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της. 

Στο ζήτημα των προβλέψεων για την κατοχή, εμπορία, διάθεση και χρήση απαγορευμένων λογισμικών, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επαναφέρει ως κακούργημα με κάθειρξη έως και 10 έτη τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και την εμπορία και κατοχή ως πλημμέλημα με ποινή από ένα έως πέντε έτη. 

ΚΥΠΕ