Ελλάδα: Προς νέα ρύθμιση για τις οφειλές μετά το lockdown

Οι προτάσεις του εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας και πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

Το ενδεχόμενο να θεσπιστεί μια νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών για τους φορολογούμενους που άφησαν απλήρωτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μετά την περίοδο του lockdown, εξετάζει σοβαρά το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας

Τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης από την αγορά περιγράφουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και φορολογούμενοι.

Με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οι οποίες έληγαν εντός των περίπου δυο μηνών του lockdown ανεστάλησαν και οι προθεσμίες πληρωμής τους, μετά από δυο παρατάσεις, έχουν μεταφερθεί στις 31 Μαρτίου 2021.

Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολούθησαν να δημιουργούνται και μετά το άνοιγμα της αγοράς. Επιπλέον, πολλοί φορολογούμενοι έχασαν τις ρυθμίσεις που είχαν κάνει. Στις ρυθμίσεις που χάθηκαν περιλαμβάνονται και ιδιαίτερα ευνοϊκές που είχαν προσφερθεί στο παρελθόν, όπως είναι οι ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που έχουν βρεθεί σε καθεστώς μεγάλης οικονομικής πίεσης λόγω της πανδημίας, έχουν πέσει στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών οι εξής προτάσεις:

  • Να θεσπιστεί μια έκτακτη ρύθμιση για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά το lockdown, δηλαδή την περίοδο από τα μέσα Μαϊου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτή η νέα έκτακτη ρύθμιση εξετάζεται, με βάση τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, να προσφέρει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης ακόμη και σε 48 μηνιαίες δόσεις.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχασαν τις ρυθμίσεις τους να αναβιώσουν τη ρύθμισή τους και να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για φορολογούμενους που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων που πλέον δεν προσφέρονται.

Οι τελικές αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των φορολογούμενων που έχασαν τη ρύθμισή τους μετά την καραντίνα ή που δημιούργησαν οφειλές την ίδια περίοδο αναμένεται να ληφθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου.

(capital.gr)
 

 
3194