Η οικονομική στήριξη μπορεί να φθάσει και τα 12.000 ευρώ-Αναλυτικά οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό

Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης έχει προγραμματίσει να προωθήσει άμεσα ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με στόχο την οικονομική ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών.

Στην πράξη, πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της αυτοαπασχόλησης, μετά από αυτό της δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας που «έτρεξε» εντός του 2019, ενώ βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού τον Σεπτέμβριο έχουν μπει στη σειρά για να ξεκινήσει και το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με το οποίο ο ΟΑΕΔ, πέραν της επιχορήγησης, θα παρέχει σε άνεργους νέους υποστήριξη στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων με καθοδήγηση από ειδικούς.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται πρώτο στην σειρά, αφορά την στήριξη 10.000 άνεργων ηλικίας 18-66 ετών που επιθυμούν να υλοποιήσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο. Για τον λόγο αυτό, θα επιδοτούνται με ποσά έως και 12.000 ευρώ.

Αναλυτικά, δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα είναι άνεργοι ηλικίας 18-66 ετών, οι οποίοι έχουν ωφεληθεί από την διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης. Θα. πρέπει δε, να προβούν στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Δικαιούχοι θα είναι επίσης και οι άνεργοι που είχαν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και την διέκοψαν έως την 31/12/2011.

Η ένταξή τους στο πρόγραμμα θα γίνεται είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη Ομόρρυθμης Εταιρείας (Ο.Ε.), Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.), Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.) και Συνεταιρισμών Εργαζομένων.

Η διάρκεια της επιχορήγησης αναμένεται να οριστεί σε 2 μήνες και οι δικαιούχοι θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα διατηρήσουν την επιχείρηση τους για 3 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όπως συμβαίνει σε τέτοια προγράμματα, τα ποσά των επιχορηγήσεων θα καταβάλλονται σε 3 δόσεις και μπορεί να φθάσουν έως και τα 12.000 ευρώ. Αναλυτικά:

  • Ως 12.000 ευρώ μπορεί να δοθούν σε ατομικούς επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%
  • Ως 9.000 θα δίνονται σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το ½ του εταιρικού κεφαλαίου
  • Ως 8.000 ευρώ θα δίνονται σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου

Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα έχει τρία στάδια:

1/ Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης υπαγωγής επιχειρηματικού σχεδίου στον διαδικτυακό τόπο του OAEΔ www.oaed.gr.

2/ Αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα προς χρηματοδότηση σχέδια αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. 

Αξιολογούνται πρώτον όσον αφορά την πληρότητα της υποβαλλόμενης αίτησης και δεύτερον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού σχεδίου. Η βαθμολόγηση των κριτηρίων εξειδικεύεται στην Δημόσια Πρόσκληση.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

3/ Υπαγωγή στο πρόγραμμα: Η αίτηση- υπεύθυνη δήλωση καθώς και επιχειρηματικό σχέδιο για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό πρόγραμμα στην ειδική περιοχή διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ.

Μετά την καταχώρηση της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα, θα εμφανίζεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της. Ο ΟΑΕΔ μέσω των ελεγκτών του θα ελέγξει την αίτηση και μετά την θετική γνωμοδότηση θα εγκρίνεται η υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Ρούλα Σαλούρου - euro2day.gr

 
1528
Thumbnail

Παρουσία στην Ελλάδα θέλει να αποκτήσει η μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα του κόσμου, η China Development Bank, που έχει σύνολο ενεργητικού 16,2 τρισεκατομμυρίων γιουάν ή πάνω από 2 τρις ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2019. 

Μάλιστα οι Κινέζοι επιθυμούν να ενταχθεί και η Ελλάδα στην Πρωτοβουλία 17+1 στο πλαίσιο της οποίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 10 υψηλόβαθμα στελέχη της China Development Bank, είχαν συνάντηση με ομάδα στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον Υποδιοικητή, Θεόδωρο Μητράκο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Βασικό αίτημα των Κινέζων είναι να ανοίξουν υποκατάστημα στην Ελλάδα και μάλιστα έχουν ζητήσει τη σχετική έγκριση από την εποπτική αρχή, η οποία απαιτεί χρόνο. Ωστόσο στη συνάντηση τα στελέχη της ΤτΕ τους διαβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα τους παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2016 έχει υπογραφεί μεταξύ της αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας και της τράπεζας της Ελλάδος μνημόνιο αμοιβαίας συνεργασίας.

Στη συνάντηση της Τετάρτης η κινεζική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικά από τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα συζήτησαν διεξοδικά πως οι δύο πλευρές -η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας και η Τράπεζα της Ελλάδος-, θα αναπτύξουν την συνεργασία τους με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης η Πρωτοβουλία 17+1 μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η China Development Bank έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με αναπτυξιακές τράπεζες από 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το σημαντικό είναι ότι οι Κινέζοι θέλουν να συμμετέχει στην πρωτοβουλία και η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη σύναψη αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας και με το αρμόδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα – δηλαδή με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ). Μάλιστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών και το Υπουργείο Εξωτερικών τους ενημέρωσε ότι πρέπει να υποβάλουν επίσημα το αίτημά τους στην Πρεσβεία μας στο Πεκίνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τομείς ενδιαφέροντος της China Development Bank, που δίνει έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα των χρηματοδοτήσεων τους, είναι:

  • Έργα υποδομών.
  • Πράσινη ενέργεια.
  • Μεταφορές, logistics
  • Συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας 17+1.

Έφη Καραγεώργου – mononews.gr
 

article 1