Ελληνικά ομόλογα: Η μεγάλη επιστροφή

Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων λειτουργούν ως «μαγνήτης» για τους επενδυτές

Το κόστος δανεισμού περιορίστηκε κατά περίπου 3% καθώς μείωση σημείωσαν οι αποδόσεις σε όλες τις χρονικές διάρκειες, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για δανεισμό από 4 έως 8 δισ. ευρώ το 2020 από τις αγορές.

«Πρωταθλητές» της αγοράς αναδείχθηκαν το 2019 τα ελληνικά ομόλογα με τους επενδυτές να επιστρέφουν μαζικά στη δευτερογενή αγορά και τις τιμές τους σε ένα έτος να αυξάνονται 25% κατά μέσο όρο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο τζίρος τονώθηκε κατά 70% και κινήθηκε πάνω από τα 8,5% και παρότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αποκλεισμένα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο περιορίστηκε κατά περίπου 3% καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις σε όλες τις χρονικές διάρκειες, ενώ η συνολική εικόνα δημιουργεί τις προϋποθέσεις που ευνοούν τον δανεισμό από 4 έως 8 δισ. ευρώ το 2020 από τις αγορές.

Το 2019 το Δημόσιο, παρά τους περιορισμούς, άντλησε 9 δισ. ευρώ από την αγορά στην οποία στράφηκε με 10ετή ομόλογα δύο φορές, μία φορά με 7ετές και μία ακόμα με 5ετές ομόλογο.

Η ισχυρή ζήτηση που σημειώθηκε για τα ομόλογα – το Δημόσιο δέχθηκε προσφορές 49 δισ. ευρώ-  βοήθησε στην άνοδο των τιμών με ταυτόχρονη υποχώρηση των αποδόσεων.

Στο τέλος του 2019 το 10ετές είχε υποχωρήσει στο 1,40% από 4,20% που κυμαίνονταν στις αρχές του έτους, το 5ετές μειώθηκε στο 0,5% από 3,12% και το 7ετές στο 0,97% από 3,86%.

Βιωσιμότητα χρέους
Με τη μείωση των αποδόσεων βελτιώνεται σημαντικά η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους, ενώ εξασφαλίζει και κέρδη για τους επενδυτές, που τοποθέτησαν το 2019 στη δευτερογενή αγορά περισσότερα από 8,5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων δύσκολα συγκρίνονται με αυτές του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και λειτουργούν ως «μαγνήτης» για τους επενδυτές.

Τα ελληνικά ομόλογα κατάφεραν να επανέλθουν στο επενδυτικό προσκήνιο μετά από μία μακρά περίοδο απαξίωσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) το 2016 είχε υποχωρήσει στα 519 εκατ. ευρώ, το 2017 ήταν μόλις 555 εκατ. ευρώ, ενώ άρχισε να ανακάμπτει από το 2018 όταν έφθασε τα 5 δισ. ευρώ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Νέες εκδόσεις το 2020
Με ώθηση τις εξαιρετικές επιδόσεις των ομολόγων, το Δημόσιο προετοιμάζεται το 2020 για νέες εκδόσεις ομολόγων, έχοντας μάλιστα στο οπλοστάσιό του και το αποθεματικό περίπου 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις λήξεις των ομολόγων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επίσης, προετοιμάζει τρεις κινήσεις που θα βελτιώσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η πρώτη αφορά στην εξόφληση εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 4,4 δισ. ευρώ από το απόθεμα των 12,6 δισ. ευρώ που κυκλοφορεί στην αγορά. Η δεύτερη αφορά στην πρόωρη εξόφληση ομολόγων που προήλθαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI) ύψους 4 δισ. ευρώ και η τρίτη εξόφληση περίπου 2 δισ. ευρώ από το συνολικό χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

sputniknews.gr