Ένα βήμα πριν από την ολική επαναφορά στις αγορές η Ελλάδα

Δεν αποκλείεται και ο οίκος Fitch να αναβαθμίσει τη χώρα μας στις 8 Ιουλίου, καθώς είναι ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους που διατηρεί θετικές προοπτικές (positive outlook) για περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας

Στο τελευταίο σκαλί για να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα ετοιμάζεται να πατήσει η χώρα, καθώς πλέον τη χωρίζει μόλις μία αναβάθμιση από την επενδυτική βαθμίδα. Μετά το οριστικό τέλος των capital controls και της σκληρής εποπτείας, αρκεί έστω ένας οίκος αξιολόγησης να κάνει τη… μαγική κίνηση για να βγει η Ελλάδα από την ανυποληψία των αγορών και να μπει σε καθεστώς κανονικής επενδυτικής βαθμίδας, όπου ανήκε μέχρι πριν από 12 χρόνια.

Στην κυβέρνηση λένε ότι «12 αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία έφεραν τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα», την κατάκτηση της οποίας χαρακτηρίζουν πλέον «τον τελευταίο μεγάλο εθνικό στόχο αυτής της τετραετίας» στο μέτωπο της οικονομίας.

Χορεύοντας με τους οίκους

Η Ελλάδα βρέθηκε το 2010 στην κατηγορία «σκουπίδια» (junks) μετά από συνεχείς υποβαθμίσεις και άνευ προηγουμένου απαξίωση των χρεογράφων με τα οποία δανείζεται.

Ωστόσο, τα «σκουπίδια»… τραγουδάνε ακόμα και βήμα-βήμα πλέον η χώρα… χορεύει ένα ατελείωτο βαλς με τους οίκους, όπου ο ένας μετά τον άλλον έως τώρα την οδηγούν πιο κοντά στη βαθμολογία «Α» και την επενδυτική βαθμίδα.

Για να συμβεί αυτό, αρκεί και μόλις μία αναβάθμιση από κάποιον από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη της η EKT.

Αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης δεν συνηθίζονται για καμία χώρα εν καιρώ πολέμου, πρωτοφανούς αστάθειας και της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης επί τουλάχιστον μισό αιώνα.

Αλλά αν μία χώρα μπορεί να είναι η εξαίρεση, αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την Ελλάδα και μόνο για το ότι μονίμως -όπως συμβαίνει και έχει αποδείξει έως τώρα- είναι η «μόνη καλή είδηση» σε ολόκληρη την Ευρώπη τουλάχιστον τα τελευταία δυόμισι πέτρινα χρόνια.

Μόλις στις 20 Ιουνίου άλλος ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο ιαπωνικός R&I, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν και δεν ανήκει στους «big four», η αξιολόγηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα αυτομάτως σε επενδυτική βαθμίδα, έγινε ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης (μετά την S&P, την DBRS και τη Scope Ratings) που αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+. Μόλις ένα σκαλοπάτι δηλαδή πριν από την επενδυτική κατηγορία.

Δεν αποκλείεται και ο οίκος Fitch να αναβαθμίσει τη χώρα μας στις 8 Ιουλίου, καθώς είναι ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους (μαζί με τους DBRS και S&P) που διατηρεί θετικές προοπτικές (positive outlook) για περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας. Και έτσι πάντως, δεν αναμένεται να είναι αυτή η αναβάθμιση που θα απογειώσει τη χώρα μας προς την επενδυτική βαθμίδα -εκτός αν είναι διπλή-, γιατί η Fitch και η Moody’s έχουν αφήσει σε μεγάλη απόσταση την Ελλάδα από την επενδυτική κατηγορία (δύο έως τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά και όχι μόνο μία) στο δικό τους σύστημα αξιολόγησης.

Τι αλλάζει

Αν και η Ελλάδα έφτασε σχεδόν με πολύ μικρά βήματα (baby steps) στα όρια της επενδυτικής βαθμίδας, η κατάκτησή της μπορεί συνολικά να αλλάξει αλματωδώς προς το καλύτερο το τοπίο για τη χώρα μας.

Για παράδειγμα, τα μεγάλα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως και τα συνταξιοδοτικά ταμεία του εξωτερικού, επενδύουν τρισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν αποκλειστικά σε ομόλογα της επενδυτικής κατηγορίας, καθώς τους απαγορεύεται η ανάληψη κινδύνων (speculative) στα χαρτοφυλάκιά τους. Συνεπώς, από την επόμενη μέρα της αναβάθμισης, η Ελλάδα μπαίνει ξανά στις οθόνες των dealing rooms και στο ραντάρ των πιο μεγάλων και σταθερών επενδυτών.

Ως αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση και αποτίμηση κρατικών χρεογράφων μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές ομολόγων. Επιπλέον, η επενδυτική βαθμίδα επιτρέπει στο ευρωσύστημα να αξιοποιεί ελληνικά ομόλογα για πράξεις αναχρηματοδότησης με φθηνό κόστος. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καθοριστική, ειδικά σε εποχές αυξημένου κόστους και μεγάλων αναγκών για δανειακά κεφάλαια.

Και συνολικά, όμως, μετά την επίτευξη της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και διατηρήσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της διασφάλισης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα έρχεται κοντά και στην υλοποίηση του τελευταίου και πιο δύσκολου στόχου της, να κερδίσει δηλαδή ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών που χάθηκε με το PSI, τις παλινωδίες, το δημοψήφισμα και το 3ο Μνημόνιο.

newmoney.gr