Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κράτησε» τις 900 μονάδες παρά απώλειες

Ποιοι είναι οι δύο καταλύτες που θα κρίνουν τη συνέχεια

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,26% και να κλείνει στις 905,70 μονάδες με την αγορά να κινείται σε άλλη μια συνεδρίαση με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 2.176,72 μονάδες, ενώ με πτώση 0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.512,05 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 581,83 μονάδες. Για άλλη μια συνεδρίαση οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής δεδομένου του ότι περιμένουν να δουν τόσο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όσο και τους πρόδρομους δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας του κρίσιμου τέταρτου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Αυτό που προβληματίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ότι αν και υπάρχουν σημαντικοί και σοβαροί καταλύτες για να διαπεράσει το ανώτατο όριο της συσσώρευσης, οι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν ο γενικός δείκτης κινείται πάνω από τις 900 μονάδες. Είναι δηλαδή στην κρίσιμη αυτή περίοδο που οι περισσότερες προσδοκίες της αγοράς έχουν διαψευστεί, και όχι μόνο μία φορά.

Ο μεν πρώτος καταλύτης θα κρίνει εάν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, ενώ ο δεύτερος καταλύτης μπορεί και να κρίνει την ετυμηγορία της Fitch στις 14 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, αυτό που επισημαίνεται πολλάκις είναι ότι αν και πολλές φορές η αγορά δέχεται τις θετικές επιδράσεις από τις διεθνείς αγορές, σαφώς υπολείπεται από αυτό που συμβαίνει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, καθώς όχι μόνο αδυνατεί να φτάσει σε τετραψήφια επίπεδα, αλλά να διαπεράσει ακόμη και τα υψηλά εξαετίας, τα οποία είναι στις 950 μονάδες.

Βέβαια, η εκτίμηση που δείχνει να λαμβάνει αρκετές πιθανότητες τελευταία είναι ότι η συσσώρευση ήδη έχει κρατήσει πολλές εβδομάδες, με το εύρος σταδιακά να συρρικνώνεται, στοιχείο που συνήθως οδηγεί σε κάποιο ξέσπασμα. Αν και η εσωστρέφεια είναι η πρώτη εικόνα που δίνει η αγορά το τελευταίο διάστημα, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να εισέλθει στο νέο έτος κοντά στο ανώτατο εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης.

Οι στηρίξεις μάλιστα που έχει λάβει από αρκετούς τίτλους δεν μπορούν να μην επισημανθούν, την ώρα που η απόδοση της αγοράς συνολικά δεν ικανοποίησε πολλούς. Μην ξεχνάμε πως το 2021 κατάφερε να αντλήσει κοντά στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου και νέα ομολογιακά δάνεια που από την μία στέγνωσαν την αγορά ενώ από την άλλη πέρασαν τα κεφάλαια μέσα στην αγορά αυξάνοντας τους ενασχολούμενους και τις κεφαλαιοποιήσεις. Μένει να δούμε αν το χρηματιστήριο μπορεί να ακολουθήσει την πραγματική οικονομία που όλα δείχνουν ότι θα τρέξει με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Eurobank με 2,48% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο με την ΕΛΧΑ, Τιτάνα και Quest να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και με την Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Aegean και ΟΛΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% ο ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola με την ΔΕΗ, Jumbo, Βιοχάλκο, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ να κλείνουν με ήπιες απώλειες. Ο τζίρος ανήλθε στα 42,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 19,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατομμύρια τεμάχια.

newmoney.gr