Χρηματιστήριο: Νέα «βουτιά» με φόντο τράπεζες – ενέργεια

Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε για λίγο τις 900 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σε αρνητικό πρωταγωνιστή αναδείχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος μαζί με την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις πίσω στις 887,96 μονάδες μετά από απώλειες κατά 1,19%.  Η αγορά δείχνει να μην έχει άλλα «καύσιμα» να συνεχίσει την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 853 μονάδων. Η κίνηση αυτή είχε στηριχθεί σε πολύ μικρό όγκο συναλλαγών και με τους επενδυτές να τοποθετούνται καθ’ όλη τη διάρκειά της επιφυλακτικά, κάτι που άλλαξε σήμερα με επιθετικές ρευστοποιήσεις στις θέσεις τους και στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,38% και στις 2.131,91 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,45% και στις 1.487,28 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 2,40% και στις 568,21 μονάδες.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο για άλλη μια φορά έδειξε τις αδυναμίες του ως αγορά μιας και οι αρνητικές συνεδριάσεις του σημειώνουν αναλογικά μεγαλύτερες και πιο γρήγορες πτώσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές διεθνώς, ως αποτέλεσμα της ρηχότητας της αγοράς καθώς και της στρέβλωσης μέσω της αυξημένης βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου στον Γενικό Δείκτη.

Αυτή η στρέβλωση άλλωστε είναι που έχει κρατήσει την αγορά σε επίπεδα πιο χαμηλά από πέρυσι, όταν οι περισσότερες αγορές παγκοσμίως διαπραγματεύονται σε υψηλά ετών και ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων εισηγμένων έχει και αυτό ανακτήσει τις ζημιές από την πανδημία και διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες από πέρυσι.

Εκτός των δομικών προβλημάτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά πρέπει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα αυτές τις ημέρες. Το πρώτο είναι σαφώς η νέα παράλλαξη Όμικρον της Covid 19, η οποία μπορεί να χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως χειρότερη από τη Δέλτα, αλλά όχι τόσο ακραία όσο αναμενόταν.

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μέτρα περιορισμού εν μέσω της εορταστικής περιόδου, η οποία είναι κρίσιμη για το λιανεμπόριο. Το δεύτερο μέτωπο είναι ο πληθωρισμός στη χώρα μας, όπως άλλωστε και σε όλο τον κόσμο, καθώς απειλεί να ροκανίσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, αλλά και να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Είναι φυσιολογικό η μεταβλητότητα και η μείωση του ρίσκου να είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτή την εβδομάδα μιας και αναμένουμε τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής που θα ληφθούν από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι συνεδριάσεις των πιο πάνω κεντρικών τραπεζών θα υλοποιηθούν εν μέσω ανησυχιών για την εκτίναξη του πληθωρισμού παγκοσμίως με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να σημειώνει, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου από το 1982, αφού αυξήθηκε στο 6,8%.

Την ίδια ώρα, οι ξένοι αναλυτές συνεχίζουν να εξαίρουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, με την Deutsche Bank να εκτιμά ανάπτυξη φέτος 8,7%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας, η διετία 2022-2023 θα είναι μία περίοδος επίσης ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση του ΑΕΠ να τοποθετείται στο 4,4% και στο 3,8% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να εκτοξευθεί το 2022 στο 2,8% μετά το 0,3% φέτος, ακολουθώντας ωστόσο στη συνέχεια πτωτική τροχιά και φτάνοντας το 1,3% το 2023.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Aegean με 3,47% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο με την Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο να σημειώνουν κέρδη 1,045 και 1% αντίστοιχα και ο ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Alpha Bank και η Εθνική με 3,35% και 3,19% αντίστοιχα με την Λάμδα, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίος και Σαράντης να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΟΛΠ, Τιτάνας και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ η ΕΛΧΑ έκλεισε αμετάβλητη.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 15,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,67 εκατομμύρια τεμάχια.

newmoney.gr