Η ενέργεια στο επίκεντρο της τοποθέτησης Δένδια του σχήματος «3+1

Τα ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια

Τα ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του σχήματος «3+1».

>>Διαβάστε επίσης:3+1: Aνάπτυξη ενός οδικού χάρτη με απτά πολιτικά παραδοτέα<<

Στην παρέμβασή του, ο κ. Δένδιας τόνισε την σημασία της τηλεδιάσκεψης, υπογραμμίζοντας τις κοινές αξίες, αλλά και την προσήλωση όλων των συμμετεχόντων στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

>>Διαβάστε επίσης;Δένδιας: Η εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο σχήματος «3+1»<<

Όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας ανέδειξε την επιτακτική σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα υπό το φως των επιπτώσεων που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον πλωτό σταθμό αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, αλλά και στον υπάρχοντα σταθμό στη Ρεβυθούσα και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγους μήνες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο καλώδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (Euro-Asia Interconnector), καθώς και στον αγωγό East Med.

Επίσης, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από την ρωσική εταιρία Rosatom, στο Akkuyu, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ελλάδας, την οποία ήδη μετέφερε στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, ότι η πολυμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι «πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum, είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Ωστόσο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι θεμελιώδης όρος για τη συμμετοχή των κρατών στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου της Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, η απειλή χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία», ανέφερε ο κ. Δένδιας, όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου «3+1» μέσω μιας διαδικασίας «από πάνω προς τα κάτω».

«Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα έχει ήδη συσταθεί και περιλαμβάνει τρεις πρώην Υπουργούς Εξωτερικών. Επίσης πρότεινε όπως πριν από την επερχόμενη Υπουργική Συνάντηση του Σχήματος 3+1, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα, με φυσική παρουσία, το φθινόπωρο, προηγηθεί συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των τεσσάρων Υπουργείων Εξωτερικών», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης θα υποδεχθεί στην Αθήνα τους ομολόγους του της Κύπρου Κορνήλιο Κορνηλίου και Ισραήλ Alon Ushpiz.

ΚΥΠΕ

 
3561