Η πανδημία «εκτόξευσε» την ζήτηση για ελληνικά φρούτα & λαχανικά

Προς ιστορικό ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Εντυπωσιακή ανάπτυξη καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Μπορεί η φετινή χρονιά να θεωρείται καταστροφική για τους περισσότερους κλάδους, ωστόσο για τον αγροδιατροφικό τομέα είναι η καλύτερη στη σύγχρονη ιστορία του.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της Incofruit, Γιώργο Πολυχρονάκη, αναμένεται αύξηση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών κατά περίπου 8% σε επίπεδο όγκου και κατά περίπου 15% με 20% σε αξία, κάτι που θα συνιστά «ρεκόρ όλων των εποχών».

Και αυτό παρά την ελαφρά μείωση που παρατηρείται στους ρυθμούς ανάπτυξης στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, έναντι του πρώτου εξαμήνου όπου οι όγκοι και οι τιμές εκτοξεύθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Η αποτίμηση της φετινής χρονιάς για τα εισοδήματα των παραγωγών είναι θετική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης. Η πανδημία, όπως λέει, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τόνωση της ζήτησης για φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς έστρεψε τα νοικοκυριά στην κατανάλωση προϊόντων που ενισχύουν και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες.

Σύμφωνα με το έμπειρο στέλεχος, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» του κλάδου και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, ώστε να διατηρήσει τις αγορές που έχει κατακτήσει στη διάρκεια της πανδημίας και ταυτόχρονα να μπορέσει να διευρύνει το αποτύπωμά του σε νέες περιοχές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στο επίκεντρο, όπως λέει, πρέπει να τεθεί η επέκταση και ο εμπλουτισμός των καλλιεργειών, τα οποία θα καθορίσουν τις δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγών.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την καλή φήμη της καθαρότητας των ελληνικών φρούτων» σημειώνει, προσθέτοντας πως είναι κρίσιμο να διασφαλισθεί η πλήρης ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και μαζί η βεβαιότητα της ορθής καλλιεργητικής πρακτικής. Δυο στοιχεία που εκτιμάται πως θα κάνουν τη διαφορά στο μέλλον καθώς θα μεγαλώνει η ανάγκη των καταναλωτών για περισσότερη ασφάλεια στην διατροφική αλυσίδα.

Οι προοπτικές παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από τρίτες χώρες είναι ευνοϊκές στις ευρωπαϊκές αγορές. Η υψηλή ζήτηση για φρέσκα φρούτα και λαχανικά αναμένεται να συνεχισθεί, αφού η τάση για πιο υγιεινή διατροφή θα παραμείνει ισχυρή και τα επόμενα χρόνια.

Στον αντίποδα, η κατανάλωση στην εσωτερική αγορά υποχωρεί κυρίως λόγω του πλήγματος στην τουριστική αγορά, η οποία απορροφά μεγάλες ποσότητες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών.

mononews.gr

 
2515
Thumbnail