Η τελετή για τη 2η ελληνική πύλη εισόδου LNG (VIDEO)

Νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη η FSRU Αλεξανδρούπολης, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Για νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: Μητσοτάκης: Νέα ενεργειακή πύλη για Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη το FSRU <<<

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η βαλκανική χερσόνησος «μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης της ευρωπαϊκής ηπείρου χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς». «Οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία αναγκαία και επείγουσα».

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί, έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και άλλες χώρες» πρόσθεσε. 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου» συμπλήρωσε.

Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023 και καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του project για την ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Στην τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε.  

Η τελετή πραγματοποιείται στην Αποθήκη του Τελωνείου και θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Πηγή: Naftemporiki.gr