Κομισιόν για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη εν μέσω…ναρκοπεδίου

Μέση ανάπτυξη μεγαλύτερη κατά 1,63%, θα έχει η Ελλάδα για την τριετία 2021 – 2023

Με βάση τις προβλέψεις που δημοσίευσε χθες (10/2) η Κομισιόν, η Ευρώπη σε μέσα επίπεδα θα αναπτυχθεί μέχρι και το 2023 με μέσο ρυθμό 4% το χρόνο, ενώ η Ελλάδα με 5,63%. Oδηγoί της ελληνικής ανάπτυξης θα είναι οι δημόσιες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εξαγωγές και η περαιτέρω ανάκαμψη του τουρισμού. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 8,5%, 4,9% και 3,5% αντίστοιχα για το 2021, (ο επίσημος απολογισμός για τον περασμένο χρόνο δεν έχει γίνει) το 2022 και το 2023, έναντι 5,3%, 4% και 2,8% αντίστοιχα για το 2021, 2022 και 2023 που θα αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφορά στην ταχύτητα της ανάκαμψης στην οικονομία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα περάσει σε καθαρή οικονομική μεγέθυνση σε σύγκριση με το 2019 από το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, ενώ στο τέλος της τριετίας, το ΑΕΠ μετά από πολλά χρόνια ύφεσης ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητας θα έχει αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας με βάση τις σημερινές προβλέψεις θα πρέπει να περιμένει ως το 2024 πριν περάσει ξανά μετά από πολλά χρόνια, τα 200 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα η δίδυμη κρίση πληθωρισμού - πανδημίας 
Ωστόσο, ο δρόμος δεν θα είναι ανέφελος, καθώς ειδικά για την Ελλάδα η εποχή του αρνητικού πληθωρισμού τελείωσε μετά τα μέσα του 2021. Μάλιστα, η Επιτροπή κάνει μια τεράστια αναθεώρηση στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό προβλέποντας ότι σε ετήσιο επίπεδο θα φτάσει φέτος το 3,1% από 1% που προέβλεπε τέσσερεις μήνες νωρίτερα στις φθινοπωρινές της προβλέψεις τον Νοέμβριο. Μάλιστα, σε αυτές τις προβλέψεις προβλέπει ξέσπασμα του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο του χρόνου όταν θα φτάσει στο 4,6% για να υποχωρήσει από τον Απρίλιο και μετά. Επίσης παραδέχεται ότι οι ανατιμήσεις κυρίως στα προϊόντα ενέργειας θα δημιουργήσουν δευτερογενείς επιδράσεις αυξάνοντας και τις τιμές στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών. 

Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται στη ζωή μας μετά από 12 χρόνια και η έννοια της απώλειας αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων, αποδόσεων στις καταθέσεις ή τις επενδύσεις λόγω πληθωρισμού. Από την άλλη, στα δημόσια οικονομικά η επαναφορά του πληθωρισμού θα είναι θετική, καθώς ο πληθωρισμός δεν ροκανίζει μόνο τα εισοδήματα αλλά και μεγέθη όπως το έλλειμμα και το χρέος τα οποία πλέον θα φαίνονται "μικρότερα" σε αποπληθωρισμένες τιμές.


Εκτός από το πληθωρισμό, η Επιτροπή δεν ξεχνά και την επίμονη παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού μέσω των μεταλλάξεων. Παρότι η υγειονομική κρίση δεν έχει την ένταση του 2020, αφού πλέον υπάρχουν και εμβόλια αλλά και φάρμακα για την αντιμετώπιση της, συνεχίζει να διαδίδεται και να επηρεάζει την οικονομία.

Μάλιστα, ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει τον κίνδυνο ότι μια νέα έξαρση της πανδημίας κοντά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, μπορεί να χαλάσει το σενάριο που θέλει το τζίρο του τουρισμού για φέτος να φτάνει στο 85% - 90% του 2019. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από το 2020 όταν το ξέσπασμα της πανδημίας μέσα στην άνοιξη οδήγησε το τζίρο τουρισμού 75% χαμηλότερα από το 2019 και την ύφεση της οικονομίας για το σύνολο του έτους στο 9%.

capital.gr