Μητσοτάκης: 6 μήνες θα καλύπτουμε 10% των εξόδων των νοικοκυριών

Θα καλύπτεται το 10% των αγορών σε τρόφιμα για 6 μήνες

Ένα νέο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών έναντι του πληθωρισμού παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και τροφίμων, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, από τα οποία θα εισπραχθούν 600 εκατ. ευρώ.

«Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά», είπε ο πρωθυπουργός. «Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο θα είναι 220 ευρώ, με προσαύξηση 100 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Το ανώτατο όριο θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Η είσπραξη θα γίνεται μέσω ψηφιακής κάρτας, μέσω δηλαδή ενός «food pass» που θα λειτουργεί στα πρότυπα του «fuel pass».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η παρέμβαση θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και 8,4 εκατ. πολίτες.

Επιδοτήσεις στο ρεύμα

«Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ», είπε, και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.»

Αυξήσεις στις συντάξεις

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι «μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανακούφιση όμως, έρχεται και για 2.300.000 πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ.»

Πηγή: Ot.gr

 
3570