Μητσοτάκης σε Τουρκία: Οι διαφορές δεν λύνονται με νταηλίκια

Έκανε αναφορά στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο

Αποστολή Digital Tree στο Στρασβούργο - Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Τρίτης (5/7).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τονίζοντας πως είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

1

Σημείωσε δε πως «δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων». 

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια. 

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Αυτούσια τα όσα δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις ουρκικές προκλήσεις

Τίποτα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο ύστερα από την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Τίποτα όμως δε θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα καθώς πρωτόγνωρες αλλαγές συντελούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη με πυροδότη την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας. Η ενεργειακή αναταραχή και η πληθωριστικές ανατιμήσεις πολιορκούν όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. 

Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Γι’αυτό και στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε την νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα. Είμαστε με την δημοκρατία και το δυτικό πολιτισμό. Γι’αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό νεο δεσποτισμό. Τελος είμαστε με την δικαιοσύνη. Γι’αυτό και δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα και ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο.

2

Η μάχη της Ουκρανίας δεν αποτελεί ακόμα ένα συμβάν στη διεθνή σκηνή. Είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης, η σημασία της οποίας γίνεται ορατή μόνο αν κάθε κράτος κάνει την προσομοίωση στα δικά του εθνικά δεδομένα.

Με άλλα λόγια οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναφέρομαι προφανώς στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που διεκδικεί μάλιστα να προσεγγίσει την Ευρώπη. Απέναντί της ορθώνονται ήδη οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα αλλά και το διεθνές δίκαιο. Στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε την μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτό τον αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές.

Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοικτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια. 

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού

 
3360