Νέα διαδικασία καταγραφής ληξιαρχικών θεμάτων Ελλήνων εξωτερικού

Νέα ψηφιοποιημένη διαδικασία για την καταγραφή ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού

Στην εφαρμογή μιας απλουστευμένης και πλήρως ψηφιοποιημένης διαδικασίας για την καταγραφή των ληξιαρχικών γεγονότων που αφορούν του Έλληνες του εξωτερικού προχωρούν το Υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΠ), από την 1η Ιανουαρίου  2022, οι υπάλληλοι των Προξενικών Αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η λειτουργία αυτού του ψηφιοποιημένου σχεδίου συνεπάγεται ότι «η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο».
 
«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, προωθώντας την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους. Παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Προξενικών Αρχών», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η νέα διαδικασία ρυθμίζεται με την ΚΥΠ των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

«Η ψηφιοποίηση και η απλούστευση των διαδικασιών έχουν ακόμα πιο μεγάλη προστιθέμενη αξία για όσους δεν έχουν την δυνατότητα λόγω χρόνου ή απόστασης να προσέλθουν στα γκισέ των υπηρεσιών. Οι Έλληνες του Εξωτερικού ανήκουν κατεξοχήν σε αυτή την κατηγορία. Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες, μπορούν να δηλώνουν τα ληξιαρχικά γεγονότα με μια διαδικασία απλούστερη και ψηφιοποιημένη, που ολοκληρώνεται με ένα μόνο στάδιο, στην πιο κοντινή σε αυτούς Προξενική Αρχή. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας στη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε να φέρουμε πιο κοντά στην Ελλάδα τους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό», ανέφερε για τη νέα διαδικασία ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία Ανδρέας Κατσανιώτης σημείωσε ότι η ελληνική Πολιτεία «προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των απανταχού Ομογενών». «Η απευθείας καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού στο πληροφοριακό σύστημα “Μητρώο Πολιτών” αποτελεί μία εξέλιξη – τομή στη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία που θα βελτιώσει περαιτέρω την εξυπηρέτηση των Αποδήμων μας και θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με τη Μητέρα Πατρίδα», υπογράμμισε ο ίδιος.
 
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι ««μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, να απλουστεύουμε τις διαδικασίες, να αναβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και να απαλλάσσουμε από περιττό γραφειοκρατικό φόρτο πολίτες και δημόσιες υπηρεσίες».

ΚΥΠΕ

 
3412