Οι παράγοντες του υποτονικού πληθωρισμού στην Ελλάδα

Τις τρεις βασικές οικονομικές παραμέτρους αναλύει η Alpha Βank στο οικονομικό της δελτίο

Τρεις παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα παρουσιάζει η Alpha Βank στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο. Όπως αναφέρει, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, παρέμεινε σε οριακά θετικά επίπεδα τον Ιούλιο, στο 0,4% από 0,2% τον Ιούνιο, ενώ διαμορφώθηκε σε 0,7% κατά μέσο όρο στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Ο ρυθμός ανόδου των τιμών στη χώρα διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,1% τον Ιούλιο από 1,3% τον Ιούνιο, χαμηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (κάτω και πλησίον του 2%). 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η εξασθένηση του ρυθμού ανόδου των τιμών αντανακλά:  

Πρώτον, τη διακοπή της ανοδικής πορείας της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και τη διατήρησή της, κατά μέσο όρο, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίζει την επίπτωση της υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.  

Δεύτερον, την ισχυρή αρνητική επίπτωση στις τιμές από τον μειωμένο φόρο προστιθέμενης αξίας το τελευταίο δίμηνο στα προϊόντα εστίασης και ενέργειας. 

Τρίτον, τη διατήρηση του πληθωρισμού των βασικών μας εμπορικών εταίρων, δηλαδή των χωρών της Ευρωζώνης, σε πτωτική πορεία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που μεταξύ άλλων αντανακλά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και, ιδιαίτερα, την κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,36% η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα αντίρροπων δυνάμεων όπως: (α) η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι δυσμενείς προβλέψεις αναφορικά με την εξέλιξή της, (β) οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας (π.χ. οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας, ο εμπορικός αποκλεισμός του Ιράν και των χωρών που πραγματοποιούν εισαγωγές από την εν λόγω χώρα), (γ) η αύξηση της συνολικής προσφοράς αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία και (δ) η στρατηγική απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και της Ρωσίας στο τέλος του 2018 να περιορίσουν την παραγωγή τους, ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη υποχώρηση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική πορεία της στο υπόλοιπο του 2019.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει πτώση της τιμής κατά 13,4%, ενώ προβλέπει και έντονες διακυμάνσεις, κυρίως λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων. Ομοίως, στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Economic Forecast, Summer, July 2019) αναφέρεται ότι η τιμή του πετρελαίου προβλέπεται να υποχωρήσει τόσο το 2019 (64,7 δολ./βαρέλι) όσο και το 2020 (61,5 δολ./βαρέλι).  

naftemporiki.gr

 
1402
Thumbnail

Με έντονο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα με στόχο την προσέλκυση πλούσιων αλλοδαπών και τη μόνιμη διαμονή τους στην Ελλάδα. Η κυβερνητική αυτή πρόθεση αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά το προσεχές φθινόπωρο, μέσα από το δεύτερο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, το Υπουργείο προσανατολίζεται στο να θεσπίσει σταθερή φορολογική επιβάρυνση 100.000 ευρώ για τα εκτός χώρας εισοδήματα των ξένων πολιτών που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ακολουθώντας το λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Με απλά λόγια, όσοι ξένοι πολίτες αποκτήσουν «μόνιμη διανομή» στην Ελλάδα, θα φορολογούνται πλήρως για τα τυχόν εισοδήματά τους στην χώρα και με 100.000 ευρώ για τις λοιπές ανά τον κόσμο αποδοχές τους, όσες κι αν είναι αυτές.

Αντίθετα, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ίδιοι ξένοι όχι μόνο φορολογούνται πλήρως για τα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα, αλλά επιβαρύνονται επιπλέον για τα διεθνή έσοδά τους, σαν να τα είχαν αποκτήσει και αυτά στη χώρα μας (φορολογικές επιβαρύνσεις Ελλάδας μείον εκείνες που παρακρατήθηκαν στο εξωτερικό). Έτσι, με δεδομένο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους «πρωταθλητές» των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι ξένοι πλούσιοι «τσεκουρώνονται» για όσα εισοδήματά τους προέρχονται από χώρες χαμηλών φορολογικών συντελεστών.

Για αυτό τον λόγο, μάλιστα, και προτιμούν σήμερα άλλες χώρες για εγκατάσταση, ενώ ακόμη και Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν μόνιμη κατοικία σε άλλα κράτη.

Σε κάθε περίπτωση, η μόνιμη διαμονή ξένων πλούσιων πολιτών αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, όχι μόνο στο φορολογικό πεδίο (σήμερα δεν εισπράττουμε σχεδόν τίποτε από τη συγκεκριμένη πηγή), αλλά κυρίως από τις έμμεσες επιδράσεις που θα έχει στην αγορά ακινήτων, στην κατανάλωση, στην απασχόληση, στις ιατρικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες διασκέδασης και σίγουρα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως τέτοιες προτάσεις είχαν κατατεθεί από παράγοντες της αγοράς στις ελληνικές κυβερνήσεις πριν ακόμη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χωρίς ωστόσο να έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

«Κάθε ξένος πλούσιος με την οικογένειά του, ενδεχομένως να ισοδυναμεί σε βάθος χρόνου με το όφελος αρκετών χιλιάδων τουριστών που θα έρθουν κάποιες φορές στη ζωή τους, για λίγες ημέρες τον χρόνο, στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο στην πράξη, δηλαδή πόσους πλούσιους αλλοδαπούς θα μπορέσει να προσελκύσει, καθώς αντίστοιχα προγράμματα διαθέτουν εδώ και χρόνια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

«Διαθέτουμε ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, λόγω του κλίματος, της ομορφιάς της χώρας, των χαμηλών τιμών στα ακίνητα, των υποδομών. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αρκετές χώρες φαίνεται πως προσφέρουν υψηλότερα φορολογικά κίνητρα από αυτά που θα δώσουμε εμείς. Πάντως, ακόμη και το δύσκολο ιταλικό μοντέλο που φαίνεται πως θα επιλέξουμε, θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος για παράδειγμα απαλλάσσει φορολογικά πλήρως τα εκτός χώρας εισοδήματα των ξένων πολιτών, ενώ παράλληλα προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που αποκτώνται στην Κύπρο.

Στέφανος Kοτζαμάνης - euro2day.gr

article 1