Περιμένουν τις 10 πρώτες startups «unicorns» στην Ελλάδα

Χρονιά - ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα

Σε χρονιά – ρεκόρ εξελίσσεται η φετινή για το ελληνικό οικοσύστημα που βιώνει την «άνοιξή» του δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην προσπάθεια παραγωγής καινοτομίας στη χώρα.

Ηδη ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φαίνεται πως θα αντλήσουν φέτος ποσό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους, την ώρα που στην αγορά θεωρούν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι είναι θέμα μηνών να υπάρξει το πρώτο ελληνικό unicorn, εταιρεία δηλαδή που θα ξεπεράσει σε αποτίμηση το 1 δισ. δολ., δημιουργώντας το έδαφος επίσης να ακολουθήσουν κι άλλες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Found.ation, φέτος καταγράφεται μεγαλύτερος όγκος την άντληση κεφαλαίων, ακόμη και από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια φθάνοντας στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021 τα 320 εκατ. ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο. Συνολικά 35 εταιρείες έχουν αντλήσει φέτος χρηματοδότηση, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές επιχειρήσεις Ελλήνων ιδρυτών, που δεν έχουν ούτε έδρα ούτε κάποια δραστηριότητα στη χώρα μας.

Παράλληλα φαίνεται πως η ελληνική σκηνή είναι πολύ κοντά στο να δει το πρώτο unicorn της. Δηλαδή μία εταιρεία που θα ξεπεράσει σε αποτίμηση το 1 δισ. δολ., κάτι που όλα δείχνουν πως θα είναι η Blueground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου, μιας και η τελευταία αποτίμησή της, μετά την άντληση χρηματοδότησης 140 εκατ. ευρώ, έχει φθάσει τα 750 εκατ. δολ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξίες
Με άλλα λόγια, το οικοσύστημα έχει καταφέρει εκ του μηδενός να δημιουργήσει σε μόλις λίγα χρόνια αξίες μέσα από προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις που παίρνουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

«Ηδη οι δέκα μεγαλύτερες ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων startups συγκεντρώνουν μια αποτίμηση πάνω από 5 δισ. ευρώ, όταν πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε καν οικοσύστημα. Και πιστεύω ότι ως το 2025 αυτή η αποτίμηση θα φθάσει τα 10 δισ. ευρώ», σημείωνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σε εκδήλωση του SingularityU. Στοιχημάτιζε δε ότι την πορεία της Blueground θα ακολουθήσουν πολύ γρήγορα κι άλλες εταιρείες που έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα. «Μπορεί σαν οικοσύστημα να μην είμαστε στο επίπεδο άλλων χωρών, αλλά ξεκάθαρα υπάρχουν πολλοί λόγοι να βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι», εξηγούσε ο κ. Παπαλεξόπουλος σε μία παρέμβαση που καταδεικνύει πλέον και τη σημασία που έχει για το λεγόμενο mainstream επιχειρείν το οικοσύστημα των startups εταιρειών.

Εξάλλου ο ίδιος το έχει εφαρμόσει υιοθετώντας τεχνικές και λύσεις που έχουν προτείνει μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τρόπο παραγωγής και λειτουργίας ενός μεγάλου ομίλου, όπως είναι ο Τιτάν.

Αυτή η διάδραση με την επιχειρηματικότητα συνολικά για την παραγωγή καινοτομίας είναι που θα βρεθεί εξάλλου στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Innovative Greeks», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν «ηχηρά ονόματα» τόσο του mainstream επιχειρείν όσο και του οικοσυστήματος, που πλέον δεν αφορά μόνον αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και ξένες που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Το συνέδριο
Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Reinventing Greece through Investments in Innovation» («Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία»). Σε αυτό συνολικά 27 σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό -επιχειρηματίες, επενδυτές, CEOs, κ.ά.- θα συζητήσουν για το πώς το οικοσύστημα στην Ελλάδα θα μπορέσει να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω ξένων επενδύσεων σε καινοτομία υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συζήτηση με τον γνωστό επιχειρηματία Πρεμ Γουάτσα και τον κ. Μάρκο Βερέμη, γνωστό Venture Capitalist και συμπρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ.

Η τελευταία, στην οποία επίσης συμπροεδρεύει ο κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος της Intracom Holdings, έχει αναλάβει τη διοργάνωση. Σημειωτέον πως στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και τα ευρήματα μιας σημαντικής έρευνας που υλοποίησαν ο ΣΕΒ και η Accenture με τίτλο «Talent-led Digital & Innovation FDI in Greece».

newmoney.gr