Πληθωρισμός και πανδημία φρενάρουν» το ανοδικό σερί στο Χ.Α

Αλλαγή σκηνικού για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημειώνει άνοδο κατά 0,03 και στις 898,52 μονάδες

Με έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να έχει μαζέψει τις πρωινές απώλειες και να έχει γυρίσει θετικός σημειώνοντας άνοδο κατά 0,03% και να βρίσκεται στις 898,52 μονάδες. Με την συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, είναι δύσκολο η αγορά να κάνει το παραπάνω βήμα και να πατήσει στις 900 μονάδες, με τους επενδυτές να κινούνται επιλεκτικά αναμένοντας την ανακοίνωση του πληθωρισμού των Η.Π.Α, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα με την αύξηση των τιμών να είναι εκρηκτική σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου που εκτινάχθηκε στο 4,8%(!) και πλέον είναι αντίστοιχος αυτού της ευρωζώνης (4,9%).

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve η οποία θα πρέπει να αποφασίσει πόσο γρήγορο θα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά τους χαμηλά το επόμενο έτος. Η αρνητική επιρροή του πληθωρισμού, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή στην καθημερινότητα των καταναλωτών & των Επιχειρήσεων σε Παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζοντας να παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των Οικονομιών.

Το μοτίβο που ακολουθεί η αγορά από την μεγάλη πτώση της 26ης Νοεμβρίου είναι συνεδριάσεις με ανοδικά ξεσπάσματα, με τις επόμενες αυτών να είναι εξισορροπητικές. Άλλωστε και ο χαμηλός τζίρος βοηθά ορισμένα χαρτοφυλάκια που θέλουν να στοχεύσουν σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους, να το κάνουν χωρίς να αναλώσουν πολύ μεγάλα κεφάλαια, με το βλέμμα βέβαια να παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στη λήξη του έτους. Εάν αυτή η εικόνα της αγοράς και η άνοδος των προηγούμενων ημερών από τα χαμηλά των 853 μονάδων συνοδευόταν και με καλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, τότε θα μιλούσαμε για μια υγιή άνοδο, η οποία χρειάζεται και τις απαραίτητες στάσεις της.

Ωστόσο, το ναρκοθετημένο περιβάλλον που τροφοδοτεί τόσο οι πληθωριστικές πιέσεις όσο και η πορεία της πανδημίας της Covid 19, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη με την εικόνα να μην έχει αλλάξει από το πρωί, το κλείσιμο υψηλότερα των 891 – 896 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 900, 927 (ημερήσιο “stop short”), 930, 934 και 950 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών με κλείσιμο χαμηλότερα των 883 – 880 μονάδων (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 868 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 830 και 802 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη όσο δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 2130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), κάτι που αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2181 (gap), 2231, 2238 (ημερήσιο “stop short”) και 2240 μονάδες (gap). Σε επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2124 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2090 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα Τέρνα Ενεγειακή, Σαράντης και Ελλάκτωρ σημειώνουν άνοδο άνω του 1% με την Εθνική, Eurobank, Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Alpha Bank να κινούνται ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες Λάμδα, Jumbo, Aegean, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και ΑΜΔΗΕ.