Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τον πόλεμο

Τα μέτρα τους έλαβαν εγκαίρως οι ελληνικές τράπεζες προεξοφλώντας την ενίσχυση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας, αντικαθιστώντας τα ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης στα χαρτοφυλάκιά τους με αντίστοιχα μεταγενέστερων λήξεων.

Κατά τα λοιπά, τεράστια στάση αναμονής φαίνεται να προκρίνεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και από τις ελληνικές ως απότοκο των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» τραπεζικές πηγές, οι πάντες ετοιμάζονταν για ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ τώρα οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν στάση έως ότου καταφέρουν να εκτιμήσουν τις εξελίξεις. Τι πόλεμος θα είναι αυτός και πόσο θα διαρκέσει αποτελούν τα κορυφαία ερωτήματα τούτη την ώρα στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα, που ασφαλώς μετράει τις συνέπειες ενός πληθωρισμού που θα αναρριχηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν σχεδόν καμία έκθεση στην Ουκρανία. Ακόμη και η Τράπεζα Πειραιώς, που διατηρεί την εκεί παρουσία της, αυτή λόγω μεγέθους χαρακτηρίζεται έως και μηδενικού κινδύνου, αφού αντιπροσωπεύει 20 εκατ. ευρώ επί ενεργητικού 80 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, και οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του γεγονότος πως θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν βιομηχανίες με άλλα εγχειρίδια κινδύνου, αν και όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι ο πληθωρισμός και τα θέματα ενέργειας είχαν ήδη αγγίξει τα χαρτοφυλάκιά τους.

Να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους επιχείρησαν οι ελληνικές τράπεζες, παρακολουθώντας τις αποδόσεις ομολόγων και αντικαθιστώντας ομόλογα με κοντινές λήξεις με άλλα πιο μακροπρόθεσμα.

Όπως μάλιστα αναφέρουν στη «Ν» τραπεζικοί κύκλοι, μια κορύφωση της έντασης οδηγεί στο σχετικώς ασφαλές συμπέρασμα πως η ΕΚΤ θα λάμβανε σχετική πρόνοια επεκτείνοντας πιθανόν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.

Επιτόκια - κόκκινα δάνεια

Η ακρίβεια θα χτυπήσει βιομηχανίες και νοικοκυριά, όμως οι φόβοι που προς το παρόν εκφράζουν τα πιστωτικά ιδρύματα για νέα κόκκινα δάνεια είναι περιορισμένοι. Άλλωστε θεωρούν πως η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ίσως αποτελέσει τάση βραχυπρόθεσμη.

Εκτιμούν, δε, όπως διαφαίνεται και όπως συνομολογείται, πως η ΕΚΤ θα καθυστερήσει να αλλάξει τη ρότα σε ό,τι αφορά το QE, κάτι που ευρύτερα συστήνεται και αναφέρεται.

Αυτό ίσως αποτελέσει και το αντίδοτο για άλλες καθυστερήσεις που τυχόν θα υπάρξουν, όπως για παράδειγμα οι αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους raters.

Όλα αυτά ωστόσο δεν έχουν συνυπολογίσει την τρέχουσα πραγματικότητα, η οποία δείχνει απολύτως διαφορετική.

Μπαίνουμε άραγε σε μια νέα περίοδο αστάθειας που οι ευάλωτοι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ταρακουνηθούν για άλλη μία φορά από τις διεθνείς εξελίξεις; Μπορεί η ακρίβεια να οδηγήσει σε νέο κύκλο ανέχειας τα ελληνικά νοικοκυριά και πόση μπορεί να είναι η βοήθεια που μπορεί να δεχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά με βάση το υψηλό χρέος της χώρας μας;

Για όλα αυτά δεν μπορούν να υπάρχουν στην παρούσα φάση απαντήσεις, γι' αυτό και οι επενδυτές είναι έτοιμοι να βάλουν κάποιο φρένο στον σχεδιασμό των επενδύσεων παρακολουθώντας τις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναλυτές που αναμένουν να επιδείξουν μια στάση πιο καθορισμένη μετά από ένα διάστημα 10 ημερών.

Πάντως, το θέμα θα μπει άμεσα στις ατζέντες τους και θα αποτελέσει ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που θα έχουν να απαντήσουν οι τράπεζες μέσα στον Μάρτιο, όταν θα καταθέσουν τα business plans τους ή όταν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς.

naftemporiki.gr