Reuters: Διάλεξε λάθος στιγμή να γίνει Άη Βασίλης ο Τσίπρας

Προειδοποιεί ότι οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πολύ λιγότερο επιεικείς ακόμη και από τους ψηφοφόρους

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, διάλεξε τη λάθος στιγμή να υποδυθεί το ρόλο του Άη Βασίλη. Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της στήλης Breakingview του Reuters, με την αρθογράφο, Σουάχα Πατανάικ, να προειδοποιεί πως η επιλογή του πρωθυπουργού να στραφεί σε παροχές έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πολύ λιγότερο επιεικείς ακόμη και από τους ψηφοφόρους, που αισθάνονται προδωμένοι από την πολιτική του. 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει τον ρόλο του Άη Βασίλη. Αναδυόμενη από μία σχεδόν δεκαετία λιτότητας συνεδόμενη με μνημόνια, η χώρα έχει ανάγκη από εορταστική διάθεση. Οι παροχές μπορεί να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2019. Ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μπορεί να παρασυρθεί σε δυσκολίες, που έχουν αλλού την πηγή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά αρθογράφος. 

Θυμίζει ότι πρόσφατα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας, τόνισε ότι το ποτήρι για την ελληνική οικονομία είναι μισογεμάτο. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,2% το τρίτο τρίμηνο και, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα αναπτυχθεί 2% φέτος και το 2019. Οι εξαγωγές τα πηγαίνουν καλά και η ανεργία υποχωρεί, ενώ η χώρα εμφανίζει υπερ-πλεονάσματα και μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για περίπου δύο χρόνια, χωρίς να εκδώσει ομόλογα. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ωστόσο, επισημαίνεται στο άρθρο, «ένα ποτήριο, που είναι μισογεμάτο είναι και μισοάδειο». Όπως εξηγεί, το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι μικρότερο σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ το 2001, οι πάγιες επενδύσεις, που έκαναν βουτιά 65% από το 2007 έως το 2017, δεν έχουν ακόμη ανακάμψει και η ανεργία στο 18,6% είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Περισσότεροι από το 1/3 των νέων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και η χώρα υποφέρει από brain drain, ενώ το χρέος θα υπερβεί το 180% του ΑΕΠ φέτος, σημειώνει η αρθρογράφος. 

Παρόλα αυτά, όπως σχολιάζει, η έξοδος από το μνημόνιο δίνει στον Τσίπρα περισσότερο χώρο να κινηθεί και εκείνος τον αξιοποιεί για να υπογραμμίσει τις διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Θέλει να χαλαρώσει τη λιτότητα με μέτρα, όπως περισσότερες προσκλήψεις στο δημόσιο τομέα και μείωση του φόρου ακινήτων, όπως και σταδιακή μείωση του εταιρικού φόρου.

«Το μήνυμα αυτό δεν έγινε δεκτό το ίδιο καλά από το επιχειρηματικό ακροατήριο όσο η ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα μέτρα για την προσέλκυση των επενδύσεων, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και τόνισε πως θέλει να δώσει θέσεις εργασίας και όχι παροχές στηριζόμενες στην υπερβολική λιτότητα των προηγούμενων ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Αφού θυμίζει ότι πάνω από το 33% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 65 ετών είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού εξοπλισμού, ενώ πολλοί νέοι αποφεύγουν να παντρευτούν γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν από το πατρικό σπίτι, σχολιάζει ότι η ζοφερή αυτή εικόνα πλήττει και το τραπεζικό σύστημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο και η ζήτηση χορηγήσεων παραμένει πολύ ασθενής σημειώνει. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<< 

Προσθέτει δε ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ενδεχομένως να μην είναι αυτές που θα καθορίσουν το πώς θα τα πάει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η Αθήνα θέλει από τη μία να βγει στις αγορές, αφού εάν μείνει εκτός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δυσκολευθεί ακόμη περισσότερο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Από την άλλη είναι μη συνετό να δανειστεί με υπερβολικά υψηλό επιτόκιο. 

«Οι ανησυχίες για την Ιταλία έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα επάνω. Η εποχή του υπερβολικά φθηνού χρήματος φτάνει στο τέλος της, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη κατεβάζει ταχύτητα και οι παγκόσμιες εμπορικές αντιπαραθέσεις εντείνονται. Αυτό θα καταστήσει τους επενδυτές ποιο ευαίσθητους στο όποιο ολίσθημα του προϋπολογισμού ή σε φτωχές επιλογές πολιτικής. Ο Τσίπρας μπορεί να δει ότι οι αγορές είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένες να συγχωρήσουν από ό,τι οι ψηφοφόροι που αισθάνονται προδωμένοι από τις πολιτικές λιτότητας, που ακολούθησε» καταλήγει. 

naftemporiki.gr
 

 
1969
Thumbnail

Εφοδιασμένη με προϊόντα, σε βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον βάση, είναι η ελληνική αγορά – που στην πλειονότητα της εξαρτάται από εισαγωγές. Την εκτίμηση διατυπώνει σειρά παραγόντων του εγχώριου εμπορίου, οι οποίοι καθησυχάζουν σε ότι αφορά την πιθανή άμεση επίδραση του κορωνοϊού στο εμπόριο της Ελλάδας.

ad1mobile

Παρόλα αυτά και δεδομένης της εξάπλωσης του ιού σε άλλες παραγωγικές περιοχές (Νότια Κορέα, αλλά και εσχάτως Ιταλία), οι ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις ξεπερνούν την αρχική αμηχανία και την αναμονή εκτόνωσης του φαινομένου και εξετάζουν σχέδια ενεργότερης διαχείρισης.

Ήδη χονδρεμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις εξετάζουν τη δυνατότητα υποκατάστασης των προμηθειών τους από άλλες αγορές, καθώς το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην πτώση της κινεζικής παραγωγής τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών, όσο και τελικού προϊόντος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα κλειστά εργοστάσια σε διάφορες περιοχές της Κίνας έχουν ήδη δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται ανεκτές. Την ίδια ώρα το μεταφορικό έργο έχει σημαντικά μειωθεί λόγω των καθυστερήσεων στις εγκρίσεις απόπλου εμπορικών πλοίων από τις ασιατικές αγορές.

Ήδη η Cosco και οι θυγατρικές της ΟΛΠ και ΣΕΠ –που ελέγχουν τη μεγαλύτερη πύλη εμπορευμάτων προς την Ευρώπη- αναμένουν επιβράδυνση, και ενδεχομένως ακόμα και μείωση, του αριθμού των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Προς στιγμήν ότι εισάγεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί ήδη έτοιμο στοκ. Σημειώνεται ότι πέρυσι η Ελλάδα εισήγαγε από την Κίνα προϊόντα αξίας 4.061.275.531 δολαρίων και εξήγαγε προϊόντα αξίας 892.465.944 δολαρίων.

Αναλυτικότερα, η Jumbo η οποία εισάγει την πλειονότητα των προϊόντων της από την Ασία έχει υπεραποθεματοιήσει – ακολουθώντας μια πάγια τακτική της στην αρχή τους έτους- εκμεταλλευόμενη την υπερβάλλουσα ρευστότητα της, και θέλοντας να αποφύγει την εορταστική περίοδο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, περίοδο που ευλόγως παγώνουν παραγωγή και συναλλαγές.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, στην παρούσα φάση αποδίδουν και οι πρόσφατες επενδύσεις στο εσωτερικό logistics σύστημα που επιτρέπει καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένεται να επαναξιολογήσει τη στάση του μετά το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Αντιστοίχως απαντούν και άλλοι Έλληνες μεγαλοεισαγωγείς κινεζικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας πως προς το παρόν παραμένουν στοκαρισμένοι με είδη και δεν ανησυχούν άμεσα με ελλείψεις.

Μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν πρόσβαση και στην πανευρωπαική πραγματικότητα αρχίζουν να καταγράφουν αδυναμία επιβεβαίωσης τόσο του χρόνου αποστολής παραγγελιών, όσο και του χρόνου παραγωγής εμπορευμάτων. Προς το παρόν σημειώνουν πως δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις στο ράφι ή τις αποθήκες τους, ωστόσο, θεωρούν βέβαιες τις καθυστερήσεις παράδοσης προϊόντων το επόμενο τρίμηνο.

Στην αγορά ένδυσης δεδομένου ότι οι αλυσίδες έχουν ήδη εφοδιαστεί με προϊόντα της νέας σεζόν, οι επιχειρήσεις δίνουν «πίστωση» χρόνου, πριν καταγράψουν ουσιαστική επίπτωση. Η πλειονότητα τους εκτιμά ότι η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί τους επόμενους μήνες, αλλά δεν αποκλείουν ενδεχόμενες καθυστερήσεις παράδοσης προϊόντων μετά από ένα 6μηνο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η ανησυχία ωστόσο πολλαπλασιάζεται, όταν στην περίμετρο του ιού έχουν μπει και περιοχές που έως πρότινος αποτελούσαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς της παραγωγής. Για παράδειγμα, πολλές εταιρίες ένδυσης αύξησαν τις παραγγελίες τους σε εργοστάσια που εδράζονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από τα κλειστά κινεζικά εργοστάσια. Ωστόσο, η εγκαταστημένη παραγωγική δυναμικότητα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, πόσω δε μάλλον των ελληνικών εταιρειών μικρής εμβέλειας και διαπραγματευτικής ισχύος.

ad2mobile

Η δε ανησυχία που καλλιεργείται από τα κρούσματα του ιού στην Ιταλία, αφορά αφενός την γειτνίαση με την Ελλάδα, αλλά και το γεγονός του ότι πλέον εξαπλώνεται στην καρδιά της Ευρώπης. Οι εκτιμήσεις παραμένουν προς το παρόν πρόωρες, ωστόσο οι πρώτες ανησυχίες εστιάζουν στο πλήγμα που ενδεχομένως θα επέλθει στις ελληνικές εξαγωγές (η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα) σε τουρισμό και μεταφορές.

Πέννυ Κούτρα - euro2day.gr
 

article 1