Στην Ελλάδα ο Όλαφ Σολτς – Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση

Η ατζέντα της επίσκεψης Σολτς στην Αθήνα

Στην Αθήνα μεταβαίνει το απόγευμα της Τετάρτης (26/10) ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, απευθείας από το Παρίσι, όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στις 27 Οκτωβρίου, στις 08:30 ο Γερμανός καγκελάριος μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Στις 11:30 θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και γεύμα εργασίας.

Η ατζέντα της επίσκεψης Σολτς στην Αθήνα

Στην ατζέντα βρίσκονται σειρά θεμάτων των διμερών σχέσεων. Όπως γράφει η Deutsche Welle, το ταξίδι αυτό είναι πολυαναμενόμενο από ελληνικής πλευράς, αλλά βρίσκεται ψηλά και στη γερμανική ατζέντα εδώ και καιρό. Πλέον, τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επιβεβλημένης λιτότητας ανήκουν στην ιστορία, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, με καθημερινές πλέον τις «απειλές» και «μη φιλικές» δηλώσεις (κατά τη φρασεολογία των γερμανικών κυβερνητικών ενημερώσεων) εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, καθιστούν αναγκαία την επιβεβαίωση των αγαστών ελληνογερμανικών σχέσεων, μακριά από τις σκιές του παρελθόντος.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακός κόμβος

Από εκεί και πέρα, έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει πλέον δυναμικά η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανέωσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Δεν είναι κρυφό ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η σημασία της ιδιότυπης ανταλλαγής αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία) είναι μεγάλη. Με τις συμφωνίες «Ringtausch», τις οποίες εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης -π.χ. Τσεχία ή Πολωνία- προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης. Μόνο που δεν θέλει να τα στείλει η ίδια απευθείας στην Ουκρανία, για να μην γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους φαίνεται να επωφελούνται από την αναβάθμιση των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων.

Στην περίπτωση πάντως της ανταλλαγής με την Ελλάδα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανακοινώσεις από γερμανικής και ελληνικής πλευράς διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Welt, ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος», στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2. Για όλα αυτά αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, αν και και η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει φειδωλή σε δηλώσεις, εντούτοις τα μηνύματα που στέλνονται εδώ και καιρό από το Βερολίνο είναι μεν υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο, αλλά οπωσδήποτε προσεκτικά. Άλλωστε, τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αποτελούν και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

newmoney.gr

 
3570