Ψήφο εμπιστοσύνης με 151 «ναι» έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση

Αντίθετα, «όχι» ψήφισαν 148 βουλευτές.

Mε 151 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά την αριθμητική της ψηφοφορίας το Μαξίμου «κέρδισε» - πέραν των 145 βουλευτών του κόμματος- και τις ψήφους των Κ. Παπακώστα, Β. Κόκκαλη, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρι, Θ. Παπαχριστόπουλου και Σπ. Δανέλλη.

Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης.
 

Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην "κυβέρνηση – κουρελού".

Η περιστρεφόμενη πόρτα που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου ανακατεύοντας βουλευτές και συμπιέζοντας τουλάχιστον 3 κοινοβουλευτικές ομάδες φαίνεται πως εξασφάλισε τους 151 για την κρίσιμη διαδικασία γι αυτό και οι περισσότεροι στην Ολομέλεια αλλά και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου ασχολούνται με την Συμφωνία των Πρεσπών και με το πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό συμβαίνει γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά νέα σύνθεση «εξάδας» βουλευτών από αυτή που της εξασφαλίζει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι: Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης. Από αυτούς όμως οι Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις υποστηρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της Βουλής αναζητούν τρόπους με τους οποίους η πλειοψηφία που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση να αποτυπωθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζεται από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα 145 βουλευτών. Η συγκεκριμένη παραδοξότητα, προϊόν της πολιτικής συναλλαγής Τσίπρα – Καμμένου που ανακάτεψαν την κοινοβουλευτική τάξη προκειμένου να μεθοδεύσουν τις προσωπικές τους σκοπιμότητες, ίσως να οδηγήσει σε υπερβάσεις του Κανονισμού της Βουλής ώστε να μην «σκοντάψει» η Συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, ενδεχόμενες διαδικαστικές μεθοδεύσεις είναι πιθανό να οξύνουν υπέρμετρα την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου απέναντι στην Ελλάδα της συντήρησης

«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών. «Είστε πάρα πολύ νευρικός σήμερα», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν, καθώς «ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας», δεν το έκανε. Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις, τόνισε. Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

Στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλεκοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.

«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.

Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».

«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία

«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω - αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία

«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.

«Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου

«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;

Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου.

Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη

Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: "Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε".

H έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές

H έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές που διαχρονικά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα και τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός.

"Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς", τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: "Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά".

Ταύτιση της Φ. Γεννηματά και του Κ. Μητσοτάκη

Για ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ομιλίες τους είναι ίδιες σε βαθμό που αναρωτήθηκε αν τις γράφουν και μαζί.

Καλώ σε ντιμπέιτ τον κ. Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν.

Τον κάλεσε μάλιστα και σε ντιμπέιτ, σε οποιοδήποτε κανάλι (ακόμα και στο ΣΚΑΙ να σπάσουμε το εμπάργκο, με οποιονδήποτε δημοσιογράφο, ακόμα και με αυτούς που σας γράφουν τα σκονάκια, είπε). "Εσείς έχετε φωνές, εμείς έχουμε επιχειρήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 

Κ. Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας

Για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «κόμμα ακορντεόν» τους ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Παρατήρησε επίσης ότι τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν ανέβηκαν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους», σχολίασε.

«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει. «Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παραποιήσει τις αναλογίες στις επιτροπές της Βουλής.

Είπε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα είστε ντε φάκτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της βουλής». Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα την υπηρέτησε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει», καθώς και ότι έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, επιβαρύνοντας τους πολίτες με φόρου

Σταύρος Θεοδωράκης: Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε τα πάντα για την πολιτική αλλαγή

Την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχείρησε να συνδέσει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση.

«Ψηφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφο στις Πρέσπες. Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είπε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει όμως σε άλλο σημείο «Ο λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει. Το Ποτάμι θέλει την Ελλάδα αλλιώς και αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Γι αυτό καταψηφίζουμε μια αποτυχημένη κυβέρνηση. Ζητάμε και θα το κάνουμε πράξη το επόμενο διάστημα με κάθε τρόπο με κάθε δύναμη να πολεμήσουμε για την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία»

«Οι βουλευτές του κ. Καμμένου που θα προστεθούν στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης που έχουμε μπροστά μας; Με την Συνταγματική Αναθεωρηση και το διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας; Ο αφορισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βρίσκει σύμφωνο τον κ. Δανέλλη; Οι κ.κ. Κόκκαλης και Ζουράρις που έκαναν καριέρα ως μακεδονομάχοι θα ψηφίσουν την Συμφωνία Πρεσπών την ερχόμενη εβδομάδα; Ή είναι ψήφος εμπιστοσύνης μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης;» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Βασίλης Λεβέντης: Κύριε Καμμένο θα μπορούσατε να είχατε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι αν ήθελε και δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες, θα μπορούσε να είχε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, είπε: 

Πολλή συζήτηση γίνεται για κάποιες απειλές κατά βουλευτών για να ψηφίσουν αντίθετα με τη συνείδησή τους και να απειλείται ένας βουλευτες είναι ανεπίτρεπτο. Θέτω όμως και το αντίθετο ερωτημα που πρέπει να απαντηθεί. Η βουλη θα περάσει μία Συμφωνία που είναι αντίθετο με τη συνείδηση του λαού. Τι αντίδραση μπορεί να έχει ο πολίτης; Η αντίθεση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεδομένη. Τι μπορεί να κάνει; Η Βουλή δεν εκφράζει τη συνείδηση του λαού. Προτείνουμε δηλαδή στο λαό να βάλει κατω και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ είστε οι μόνοι έξυπνοι, εσείς κρίνετε μόνο αν είναι επωφελής. Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών νομίζετε θα είστε νικητές; Νικητές θα ήσασταν μόνο αν μιλούσατε με το λαό και συμφωνήσετε. δεν υπάρχει δημοκρατία με το να αγνοείται ο λαός. Τι να κάνει ο λαός για να περάσει το Μακεδονία; Συμβούλιο αρχηγών δεν κάνατε. Γιατί τετοια βασύνη, τέτοια πρεμούρα; Ποιος είναι από πίσω;

Συνεχίζοντας, ο κ.Λεβέντης, είπε: Φώναζαν κατά της Ευρώπης, αλλά τωρα προτιμούν όλοι τον Τσίπρα γιατί υπογράφει τα πάντα και τους κάνει τα χατίρια. Αλήθεια είστε ευτυχείς τις ημέρες αυτες; 
Πιος χάραξε η εθνική γραμμή που λέτε; Ονομάζετε εθνική γραμμή τις υποχωρήσεις. Αυτό ονομάζεται εθνική γραμμή και είναι αυτός λόγος να βασίσει ο Τσίπρας μία εθνική μειοδοσία. πως θα αισθάνονται οι άνθρωποι από τη Λάρισα και παω. Τους συμμετέχοντες στα συλλαλητηρια τους ονομασατε φασίστες. 

Για το όνομα γίνεται τα συλλαλητηρια. Υπομονή λέω στους Μακεδονες. Εγώ λέω θα ακυρωθεί. Ό,τι κυρώνεται χωρίς την κοινωνία, χωρίς το λαό ακυρώνεται στην πράξη. Κανείς δεν θα σεβαστεί και που καταδικάζει ο ελληνικός λαός. 
Να πω για τον Καμμενο, που μόλις εισήλθε στη αίθουσα, αν ήθελε όντως να σταματήσει τον συνέταιρο του στη μειοδοσία επρεπε να τον σταματήσει πιο εγκαιρα δεν ήταν ανάγκη να βυθιστεί το πλοίο και στο παρα πέντε να φύγετε από το πλοίο. Είχατε πει πως έχετε εμπιστοσύνη Κοτζιά και τώρα καταγγείλατε κάτι για τον Σόρος. Δεν είχατε καταλάβει τη πάνε να φέρουν. Η ιστορία θα σας χρεώσει. Που δεν τον σταμάτησατε. Θα μπορούσατε να είχατε κόψει την εξουσία, να του κόψετε τα πόδια. Αν όντως θέλατε να εμπορίσετε τον πρωθυπουργό που προδήλωσε ότι θα κάνει έπρεπε να αφαιρέσετε την εμπιστοσύνη.

Σχετικά με την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη είπε ότι δεν γίνεται να παίρνεις σύνταξη από στρατηγός και μετά να ορκίζεσαι υπουργός, έπρεπε να κρατήσει την αξιοπρέπεια του. Τον είχαμε ως έμβλημα των ενόπλων δυνάμεων και τώρα τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εϊναι ένας δημοκρατικός αξιωματικός ο κ. Αποστολάκης. Στα καναλια με τρώνε τον χρόνο με ερωτησεις αντί να με αφήσουν να πω το πρόγραμμα της Ενωσης Κεντρωων. Γιατί πρέπει να μιλήσει ο σχολιαστής του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ετοιμάζεται στημένος δικομματισμός. Επαναφέρετε τη χώρα σε συνθήκες δικομματισμού. 
Ενα μήνυμα προς τη Μακεδονία, η ψήφος η σημερινή και για τις Πρέσπες θα μας ακολουθεί σε όλη τη ζωή μας. Οι πρωθυπουργοί δεν βγαινουν για να επισφραγίσουν με νεότερα λάθη την πολιτική του παρελθόντος. Υπάρχει και το σπίτι σας δεν είστε ιδιοκτήτες της αιθουσας αυτής. Ο λαός είναι ιδιοκτήτες. λεω προς την μακεδονία θα φανεί ποιο κόμμα μέχρι τέλος θα μείνει μέχρι τέλους και δεν το λέω για ψηφοθηρία. Εγω βλεπω σκιναούς να βλέπουν τη Μακεδονία του Αιγαίου. Τότε η Ελλάδα θα πληρώσει το κόστος της επιπολαιοτητας της ψήφου που ετοιμάζεται σήμερα και για τις Πρέσπες.

Πλέον, στη συζήτηση το λόγο έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί.  Στην σημερινή συνεδρίαση ακολουθείται η αντίστροφη σειρά, και έτσι πρώτος τοποθετείται ο αρχηγός της μικρότερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή ο κ. Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων,  ακολουθούν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Κουτσούμπας, Νίκος Μιχαλολιάκος και Φώφη Γεννηματά για να λήξει με την μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Αμέσως μετά (σ.σ. αναμένεται κατά τις 22:30 – 23:00) θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί ονομαστικά και φανερά δια ανατάσεως της χειρός και όχι με το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στην Ολομέλεια.

Η συγκεκριμένη τακτική θα δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να δηλώσουν με καθαρότητα και παρρησία την ψήφο τους. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης βρίσκονται στην Κίνα, συμμετέχοντας σε αποστολή της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούν με επιστολική ψήφο.