«θέλουμε να αναπτυχθεί επιπλέον η ηλεκτρονική αγορά»

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής αγοράς είπε ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλ. Επικοινωνιών

Οι ευκαιρίες που υπάρχουν για να αναπτυχθούν οι κυπριακές εταιρείες μέσω του εξαγωγικού ηλεκτρονικού εμπορίου, οι επενδύσεις σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων αλλά και θέματα κυβερνοασφάλειας είναι μεταξύ των βασικών σημείων που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).
 
Παραλαμβάνοντας σήμερα το πρωί την έκθεση από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργο Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνσή», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα να είμαστε ακόμα καλύτερα».
 
Έδωσε παράλληλα έμφαση σε θέματα κυβερνοασφάλειας, λέγοντας ότι το ζήτημα απασχολεί σήμερα όλες τις Κυβερνήσεις, ενώ συνεχάρη τον Επίτροπο και τους συνεργάτες του για το έργο τους.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μχαηλίδης αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της έκθεσής του. Όπως είπε, η ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποτελεί τη δημιουργία του πλαισίου για να προωθηθούν επενδύσεις σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, όπως στις οπτικές ίνες. Σχετική ανακοίνωση για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα έγινε ήδη από τη Cyta, συμπλήρωσε.
 
Είπε επίσης ότι έγιναν αυτοματοποιήσεις στις διαδικασίες για να βοηθούν οι πάροχοι για την ανάπτυξη των δικτύων.
 
Για την περιαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπρόσθετες χρεώσεις (roamlikeathome) ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η «αρκετά πολύπλοκη» αυτή διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
 
Για  τομέα των ταχυδρομείων, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της στρατηγικής, λέγοντας πως «θέλουμε να αναπτυχθεί επιπλέον η αγορά», ενώ για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είπε ότι στόχος είναι να δοθούν ευκαιρίες στις κυπριακές εταιρείες να αναπτυχθούν μέσω εξαγωγών.
 
Τέλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του εθνικού CSIRT, την ομάδα για τη διαχείριση συμβάντων κυβερνοασφάλειας για τις κρίσιμες υποδομές, λέγοντας ότι είναι ο ακρογωνιαίο λίθος για την ασφάλεια του κράτους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
 

 
322