Κρατικές Εγγυήσεις: Πήγαν βουλή αλλά καλό Σεπτέμβρη, αν ψηφιστούν

«Δεν το έφεραν έγκαιρα», λέει η Χριστιάνα – «Κάνουν μικροπολιτική εις βάρος των επιχειρήσεων», απαντά το ΥΠΟΙΚ (UPD)

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ενώ όλοι φώναζαν για την ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων για δάνεια σε επιχειρήσεις και μικρομεσαίους και ενώ τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τελικά αυτό δεν θα συζητηθεί και θα παραμείνει στα συρτάρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για να το εξετάσει η νέα κοινοβουλευτική επιτροπή μετά τις Βουλευτικές Εκλογές. (Νεότερη ενημέρωση: Πήγαν τελικά Ολομέλεια και πέρασαν οι κρατικές εγγυήσεις)

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις, αλλά και όσα προηγήθηκαν για τις κρατικές εγγυήσεις <<<

Αυτό μπορεί να παραπέμπει ακόμη και στον Σεπτέμβριο, αφού ως γνωστόν, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν 30 Μαΐου, και από εκεί και πέρα μέχρι να καταρτιστεί σε Σώμα η νέα Ολομέλεια, μέχρι να συγκληθεί η επιτροπή διαλογής και μέχρι να συμφωνηθεί και να αποφασιστεί η σύνθεση των διαφόρων Επιτροπών, και μέχρι να υπάρξει συντονισμός και οργάνωση, θα μας «βρει» το καλοκαίρι, όπου και η Βουλή κλείνει για τις θερινές διακοπές. Συνήθως, η τελευταία Ολομέλεια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είναι την δεύτερη βδομάδα Ιουλίου, διάστημα που κρίνεται αμφίβολο κατά πόσο είναι ικανοποιητικό για να εξεταστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να ψηφιστεί

 

Η Brief επικοινώνησε τόσο με την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα με την πρώτη να σημειώνει πως η κυβέρνηση καθυστέρησε και δεν απέστειλε το νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, και με το Υπουργείο Οικονομικών από την άλλη να τονίζει πως η ενέργεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης (σ.σ. στο να μη συζητήσουν το εν λόγω νομοσχέδιο τώρα) είναι ουσιαστικά «μικροπολιτική συμπεριφορά» με την οποία θέτουν σε κίνδυνο τόσο την οικονομία του τόπου, όσο και τις επιχειρήσεις, τις οποίες υποτίθεται κόπτονται να βοηθήσουν. 

Τι δήλωσε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην Brief 

H Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε στην Brief πως χθες (12/4) ήταν η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών πριν τις βουλευτικές εκλογές και έτσι το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις δεν πρόκειται να συζητηθεί κατά τη θητεία των σημερινών βουλευτών

Σε ερώτηση μας σχετικά με το γιατί το νομοσχέδιο δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία, μας ανέφερε πως αυτό είχε κατατεθεί την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι με τη μορφή του κατεπείγοντος – και αφού είχε συμπληρωθεί η ατζέντα της Επιτροπής. 

«Η ίδια η κυβέρνηση δεν το κατέθεσε με τη μορφή του κατεπείγοντος άρα δεν είχα ούτε την ευχέρεια, ούτε οποιοδήποτε λόγο να παρακάμψω την διαδικασία του κανονισμού», συμπλήρωσε η κα. Ερωτοκρίτου. 

Η κα. Ερωτοκρίτου σημείωσε ταυτόχρονα – σχετικά με το ότι δεν θα συζητηθεί στην τελευταία Ολομέλεια (σ.σ. στις 22/4) το νομοσχέδιο και άρα θα «πάει» σε συνεδρία της νέας βουλής - πως «το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτει νομοσχέδια. Γνωρίζει πολύ καλά πως δουλεύει η Βουλή. Εάν κάτι είναι επείγον η ίδια η κυβέρνηση ζητά να κατατεθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος. Να καταθέσεις κάτι την τελευταία στιγμή και να ξέρεις ότι μια συνεδρία τελική έχει η Επιτροπή Οικονομικών. Δεν υπάρχει χρόνος, ούτε για να συζητηθεί, ούτε για να υποβληθούν ερωτήσεις και να επανέλθει η κυβέρνηση με απαντήσεις, ούτε να γίνουν τροπολογίες».  

Τι δηλώνει το ΥΠΟΙΚ στην Brief 

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη η Brief επικοινώνησε και με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τη θέση του. 

Όπως μας ειπώθηκε, «αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους που τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως θέλουν να σώσουν»

«Είναι η δεύτερη φορά που η πλειοψηφία της Βουλής θέτει μικροπολιτικά συμφέροντα, πέραν του συμφέροντος της οικονομίας και των εργαζομένων σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα», συμπλήρωσε, χωρίς ωστόσο να γίνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο σχετικά με τον τρόπο που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή. 

Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο νομοσχέδιο 

Να υπενθυμίσουμε πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια σε επιχειρήσεις, καθώς στις 19 Μαίου του 2020, το Υπουργικό αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λόγω τροπολογιών που όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, το καθιστούσαν «μη υλοποιήσιμο και μη εφαρμόσιμο»

Τώρα, οι κύριες αλλαγές του νέου νομοσχέδιου σε σχέση με το προηγούμενο αφορούν την πρόσθεση των διατάξεων που αφορούν τους ορισμούς «μεγάλη επιχείρηση», «μεσαία επιχείρηση», «μικρή επιχείρηση» και «πολύ μικρή επιχείρηση».

Επίσης, προστέθηκε στο ίδιο το νομοσχέδιο εδάφιο που καθορίζει την κατανομή των κυβερνητικών εγγυήσεων, πρώτον €300 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και €700 εκ. για την έκδοση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, αντί 30 Ιουνίου 2021 όπως ήταν με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο. Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ανά διμηνία, έκθεση που να ενημερώνει τον Υπουργό για τη διαδικασία παραχώρησης και παρακολούθησης των κυβερνητικών εγγυήσεων και ο Υπουργός θα προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανά τριμηνία για τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Επίσης, πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δις θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης, τουλάχιστον, του €1 δισ. και 430 εκατομμυρίων

Αναλυτικά όλες οι ανακοινώσεις και ρεπορτάζ για το ζήτημα: 

 
341